Przepisy: Kuchnia polska
Dorada pełna kolendry
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: drogie
Dieta: niskocholesterolowa
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: Zuch
-
Składniki:
Oczyszczona dorada (z głową),
Świeża kolendra,
Cytryna,
Suszone liście limonki 5-7,
Sól kamienna jodowana (około kilograma)
Świeża kolendra,
Cytryna,
Suszone liście limonki 5-7,
Sól kamienna jodowana (około kilograma)
Sposób przygotowania:
Rybę należy wymyć i osuszyć.
Całą doradę wypchamy świeżą kolendrą i suszonymi liśćmi limonki, oraz trzema plastrami cytryny wysoko pod samą głowę (tak, że kolendrę widać nawet przez skrzela).
Dno naczynia, w którym będziemy piec rybę należy pokryć dwucentymetrową warstwą soli, włożyć rybę i zasypać całą ją solą tak, żeby spod soli nie było jej widać.
Wkładamy rybę do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.
Po wyjęciu ryby z piekarnika, rozłupujemy utworzony z soli pancerz, filetujemy i podajemy na talerze.
Całą doradę wypchamy świeżą kolendrą i suszonymi liśćmi limonki, oraz trzema plastrami cytryny wysoko pod samą głowę (tak, że kolendrę widać nawet przez skrzela).
Dno naczynia, w którym będziemy piec rybę należy pokryć dwucentymetrową warstwą soli, włożyć rybę i zasypać całą ją solą tak, żeby spod soli nie było jej widać.
Wkładamy rybę do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.
Po wyjęciu ryby z piekarnika, rozłupujemy utworzony z soli pancerz, filetujemy i podajemy na talerze.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.