Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Grillowane skrzydełka w nalewce wiśniowej

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia miejska

Pora dania: obiad

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: piknik

Sposób przygotowania: z grilla


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

kładniki, 2 porcje:

• 1 kg skrzydełek
• sól morska
• 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 6 łyżek stołowych (każda po 15 ml) nalewki wiśniowej
• 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (lub innego roślinnego)

Do podania: sos jogurtowo-pomarańczowy z płatkami chili:

• 200 g jogurtu greckiego
• szczypta skórki z pomarańczy
• szczypta płatków chili lub zmielonej ostrej papryki
• sól morska

Sposób przygotowania:

krzydełka osuszyć papierowym ręcznikiem. Nożycami lub nożem odciąć końce skrzydełek (1/3 najcieńszą część), nie będą potrzebne (można je wykorzystać do rosołu lub do bulionu drobiowego lub po prostu wyrzucić). Skrzydełka włożyć do miski, natrzeć solą morską i cynamonem, następnie zalać nalewką wiśniową i oliwą, delikatnie palcami powygniatać aby dokładnie obtoczyły się w marynacie. Odstawić na minimum godzinę. W międzyczasie przygotować sos do podania mieszając wszystkie składniki w miseczce oraz rozgrzać grill.

Grillowanie/Pieczenie:

Najlepsze efekty uzyskamy grillując skrzydełka dłużej - pod przykryciem i nie bezpośrednio na ogniu. Będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a mięso będzie idealnie odchodzić od kości. Pozostałą marynatą smarować skrzydełka podczas grillowania.

grillujemy przez 55-60 minut na grillu ogrodowym, pod przykryciem, metodą pośrednią - czyli nie na bezpośrednim ogniu, z węglem (brykietami) rozłożonym po bokach grilla, lub
grillujemy przez 20 minut metodą bezpośrednią - czyli nad żarem/ogniem (umiarkowanym), lub
pieczemy w piekarniku w 210 stopniach C przez godzinę (tak jak w tym przepisie na skrzydełka w syropie klonowym), lub
pieczemy w piekarniku pod średnio rozgrzanym grillem przez pół godziny

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012