
Przepisy: Kuchnia polska
Kałamarnice nadziewane cielęciną w pomidorach z orzeszkami pinii
- średnie
 - powyżej 60 min
 
Koszt przygotowania: drogie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Okazje: przyjęcie
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: Zuch
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						10 średniej wielkości kalmarów obranych, ale z grzebieniami
4 cebule,
4 pomidory,
4 jajka ugotowane na twardo ,
Wino białe,
Czosnek,
Oliwa z oliwek
Przyprawy: cukier puder, sól, pieprz, bułka tarta, orzeszki pinii (lekko podprażone na patelni)
 
 
Składniki na farsz:
Mielone mięso cielęce 0,5 kg
Przyprawy: cukier puder, czosnek, natka pietruszki, kolendra
 				
				
				
			4 cebule,
4 pomidory,
4 jajka ugotowane na twardo ,
Wino białe,
Czosnek,
Oliwa z oliwek
Przyprawy: cukier puder, sól, pieprz, bułka tarta, orzeszki pinii (lekko podprażone na patelni)
Składniki na farsz:
Mielone mięso cielęce 0,5 kg
Przyprawy: cukier puder, czosnek, natka pietruszki, kolendra
Sposób przygotowania:
			1.       Kałamarnice umyć i osuszyć.
 
2. Przygotowanie farszu:
 
Grzebienie kałamarnic pokroić w bardzo małe kawałki, posiekać jajka,
 
Rozgrzać oliwę, wrzucić do niej pokrojoną w kostkę cebulę, połączyć z grzebieniami i mięsem. Gdy mięso straci krwisty kolor, dodać jajka, bułkę tartą pietruszkę, czosnek, sól, pieprz, (można dodać, zblanszowany szpinak). Połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę.
 
Napchać kalmary farszem, spiąć tuby wykałaczkami po czym na bardzo rozgrzanej oliwie krótko obsmażyć.
 
Odstawić i wyjąć z patelni. Oliwę zostawić, przyda się do sosu.
 
3. Przygotowanie sosu:
 
Sparzyć pomidory i obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek, posiekać pietruszkę i kolendrę.
Na rozgrzaną oliwę (tę spod smażonych nadziewanych kalmarów) wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć, podlać winem, dodać pomidory ( można z puszki pelati bez skóry krojone w kostkę).
 
Dusić aż masa zgęstnieje, dodać cukier puder, sól, pieprz, ewentualnie inne zioła, które lubimy.
 
4. Wielki finał:
Sosem zalewamy nadziane tuby kalmarów i w temperaturze 200 stopni C pieczemy pod przykryciem przez ok. 12 minut
 
Sposób podania:
Nadziewane kalmary podajemy pokrojone, obsypane pietruszką i orzeszkami pinii podprażonymi na suchej patelni
		
		
	2. Przygotowanie farszu:
Grzebienie kałamarnic pokroić w bardzo małe kawałki, posiekać jajka,
Rozgrzać oliwę, wrzucić do niej pokrojoną w kostkę cebulę, połączyć z grzebieniami i mięsem. Gdy mięso straci krwisty kolor, dodać jajka, bułkę tartą pietruszkę, czosnek, sól, pieprz, (można dodać, zblanszowany szpinak). Połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę.
Napchać kalmary farszem, spiąć tuby wykałaczkami po czym na bardzo rozgrzanej oliwie krótko obsmażyć.
Odstawić i wyjąć z patelni. Oliwę zostawić, przyda się do sosu.
3. Przygotowanie sosu:
Sparzyć pomidory i obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek, posiekać pietruszkę i kolendrę.
Na rozgrzaną oliwę (tę spod smażonych nadziewanych kalmarów) wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć, podlać winem, dodać pomidory ( można z puszki pelati bez skóry krojone w kostkę).
Dusić aż masa zgęstnieje, dodać cukier puder, sól, pieprz, ewentualnie inne zioła, które lubimy.
4. Wielki finał:
Sosem zalewamy nadziane tuby kalmarów i w temperaturze 200 stopni C pieczemy pod przykryciem przez ok. 12 minut
Sposób podania:
Nadziewane kalmary podajemy pokrojone, obsypane pietruszką i orzeszkami pinii podprażonymi na suchej patelni









 zaloguj się przez Facebook




		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.