Kałamarnice nadziewane cielęciną w pomidorach z orzeszkami pinii

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

10 średniej wielkości kalmarów obranych, ale z grzebieniami
4 cebule,
4 pomidory,
4 jajka ugotowane na twardo ,
Wino białe,
Czosnek,
Oliwa z oliwek
Przyprawy: cukier puder, sól, pieprz, bułka tarta, orzeszki pinii (lekko podprażone na patelni)


Składniki na farsz:
Mielone mięso cielęce 0,5 kg
Przyprawy: cukier puder, czosnek, natka pietruszki, kolendra

Sposób przygotowania:

1. Kałamarnice umyć i osuszyć.

2. Przygotowanie farszu:

Grzebienie kałamarnic pokroić w bardzo małe kawałki, posiekać jajka,

Rozgrzać oliwę, wrzucić do niej pokrojoną w kostkę cebulę, połączyć z grzebieniami i mięsem. Gdy mięso straci krwisty kolor, dodać jajka, bułkę tartą pietruszkę, czosnek, sól, pieprz, (można dodać, zblanszowany szpinak). Połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę.

Napchać kalmary farszem, spiąć tuby wykałaczkami po czym na bardzo rozgrzanej oliwie krótko obsmażyć.

Odstawić i wyjąć z patelni. Oliwę zostawić, przyda się do sosu.

3. Przygotowanie sosu:

Sparzyć pomidory i obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek, posiekać pietruszkę i kolendrę.
Na rozgrzaną oliwę (tę spod smażonych nadziewanych kalmarów) wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć, podlać winem, dodać pomidory ( można z puszki pelati bez skóry krojone w kostkę).

Dusić aż masa zgęstnieje, dodać cukier puder, sól, pieprz, ewentualnie inne zioła, które lubimy.

4. Wielki finał:
Sosem zalewamy nadziane tuby kalmarów i w temperaturze 200 stopni C pieczemy pod przykryciem przez ok. 12 minut

Sposób podania:
Nadziewane kalmary podajemy pokrojone, obsypane pietruszką i orzeszkami pinii podprażonymi na suchej patelni

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012