Przepisy: Kuchnia polska
Krewetki z sezamem
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: drogie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Okazje: przyjęcie , Sylwester,
Sposób przygotowania: gotowane , smażone,
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
200 g krewetek
2 ząbki czosnku
2 szalotki
1,5 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju sezamowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
100 g fasolki konserwowej
sól
szczypiorek
1 łyżka sezamu
1 szklanka ryżu basmati
2 ząbki czosnku
2 szalotki
1,5 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju sezamowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
100 g fasolki konserwowej
sól
szczypiorek
1 łyżka sezamu
1 szklanka ryżu basmati
Sposób przygotowania:
Ryż wrzucić do wrzącej wody i gotować według przepisu na opakowaniu.
Czosnek i szalotkę obrać i posiekać drobno. Krewetki oczyścić z ogonków, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek i szalotkę. W misce wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, miód i słodką paprykę. Na patelnię dodać krewetki i smażyć około 2 minuty. Wlać sos i mieszając dusić jeszcze chwilę. Wsypać fasolkę, wymieszać i podgrzewać jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, ryż odcedzić, nałożyć na talerze, na to krewetki. Całość posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
Czosnek i szalotkę obrać i posiekać drobno. Krewetki oczyścić z ogonków, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek i szalotkę. W misce wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, miód i słodką paprykę. Na patelnię dodać krewetki i smażyć około 2 minuty. Wlać sos i mieszając dusić jeszcze chwilę. Wsypać fasolkę, wymieszać i podgrzewać jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, ryż odcedzić, nałożyć na talerze, na to krewetki. Całość posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.