Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Krewetki z sezamem

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: przyjęcie , Sylwester,

Sposób przygotowania: gotowane , smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

200 g krewetek
2 ząbki czosnku
2 szalotki
1,5 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju sezamowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
100 g fasolki konserwowej
sól
szczypiorek
1 łyżka sezamu
1 szklanka ryżu basmati

Sposób przygotowania:

Ryż wrzucić do wrzącej wody i gotować według przepisu na opakowaniu.

Czosnek i szalotkę obrać i posiekać drobno. Krewetki oczyścić z ogonków, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek i szalotkę. W misce wymieszać ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, miód i słodką paprykę. Na patelnię dodać krewetki i smażyć około 2 minuty. Wlać sos i mieszając dusić jeszcze chwilę. Wsypać fasolkę, wymieszać i podgrzewać jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, ryż odcedzić, nałożyć na talerze, na to krewetki. Całość posypujemy sezamem i szczypiorkiem.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012