Przepisy: Kuchnia polska
Pączki
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wysokokaloryczna
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: piknik, urodziny, Sylwester,
Sposób przygotowania: smażone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
500g. mąki
szczypta soli
3 łyżki cukru
1/2 szkl. mleka
2 cukry waniliowe
40g drożdży
100g. masła
1 cytryna + skórka
2 jaja + żółtko
konfitura
cukier puder + sok cytrynowy na lukier
olej do smażenia
szczypta soli
3 łyżki cukru
1/2 szkl. mleka
2 cukry waniliowe
40g drożdży
100g. masła
1 cytryna + skórka
2 jaja + żółtko
konfitura
cukier puder + sok cytrynowy na lukier
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w mleku, do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże i odstaw do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw przykryte czystą ściereczką ciasto do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 1 cm. wykrój szklanką parzystą liczbę kółek. W co drugim kółku zrób palcem na środku wgłębienie a brzegi zwilż wodą. Do wgłębień nałóż konfiturę, przykryj pozostałymi kółkami i sklej brzegi i odłóż do wyrośnięcia.
Rozgrzej olej... temperaturę oleju można testować próbnie smażąc okrawki. Smażenie w zbyt zimnym oleju sprawi że pączki "napiją się" tłuszczy a zbyt gorącym że będą surowe w środku. Tu trzeba wykazać się wyczuciem więc pierwsze sztuki smaż pojedynczo i sprawdzaj aż do osiągnięcia pożądanego efektu.
Smaż pączki z obu stron na brązowo-złoty kolor i odsączaj na papierowych ręcznikach, lukruj jeszcze ciepłe i zajadaj się nie myśląc o kaloriach:)
Rozgrzej olej... temperaturę oleju można testować próbnie smażąc okrawki. Smażenie w zbyt zimnym oleju sprawi że pączki "napiją się" tłuszczy a zbyt gorącym że będą surowe w środku. Tu trzeba wykazać się wyczuciem więc pierwsze sztuki smaż pojedynczo i sprawdzaj aż do osiągnięcia pożądanego efektu.
Smaż pączki z obu stron na brązowo-złoty kolor i odsączaj na papierowych ręcznikach, lukruj jeszcze ciepłe i zajadaj się nie myśląc o kaloriach:)
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.