Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pączki

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: piknik, urodziny, Sylwester,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500g. mąki
szczypta soli
3 łyżki cukru
1/2 szkl. mleka
2 cukry waniliowe
40g drożdży
100g. masła
1 cytryna + skórka
2 jaja + żółtko

konfitura

cukier puder + sok cytrynowy na lukier

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w mleku, do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże i odstaw do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw przykryte czystą ściereczką ciasto do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 1 cm. wykrój szklanką parzystą liczbę kółek. W co drugim kółku zrób palcem na środku wgłębienie a brzegi zwilż wodą. Do wgłębień nałóż konfiturę, przykryj pozostałymi kółkami i sklej brzegi i odłóż do wyrośnięcia.
Rozgrzej olej... temperaturę oleju można testować próbnie smażąc okrawki. Smażenie w zbyt zimnym oleju sprawi że pączki "napiją się" tłuszczy a zbyt gorącym że będą surowe w środku. Tu trzeba wykazać się wyczuciem więc pierwsze sztuki smaż pojedynczo i sprawdzaj aż do osiągnięcia pożądanego efektu.
Smaż pączki z obu stron na brązowo-złoty kolor i odsączaj na papierowych ręcznikach, lukruj jeszcze ciepłe i zajadaj się nie myśląc o kaloriach:)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012