Przepisy: Kuchnia polska
Pasztet z kaszy gryczanej z grzybami
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia wiejska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: dla diabetyków , wegetariańska, niskokaloryczna, niskocholesterolowa,
Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony,
Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie, piknik, Sylwester,
Sposób przygotowania: pieczone, duszone,
- Autor: Starszaki
-
Składniki:
szklanka bulionu warzywnego
2 cebule
250 g tofu (może być wędzone)
kilka grzybów leśnych np. maślaków (mogą być pieczarki)
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki sosu sojowego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
wrzątek
Sposób przygotowania:
W oddzielnym rondlu na maśle dusimy drobno posiekaną cebulę i oczyszczone i posiekane grzyby. Studzimy.
Do ostudzonej kaszy dodajemy rozgniecione lub drobno posiekane tofu oraz starty na drobnej tarce czosnek. Całość mieszamy i dodajemy przestudzone grzyby z cebulą. Doprawiamy masę sosem sojowym, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jeśli jest mało słone dodajemy sól. Umiarkowanie, ponieważ sos sojowy jest dość słony.
Masę przekładamy do prostokątnej formy - keksówki, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Na wierzch możemy wysypać odrobinę ziaren słonecznika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 min.
Komentarze
bfk19543005 | 16-09-2013
Kasjopea | 17-09-2013
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.