Przepisy: Kuchnia polska
sorbet
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, niskocholesterolowa, inna,
Głowne składniki: owoce, inne,
Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, Sylwester, afrodyzjaki, inne,
Sposób przygotowania: mrożone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
1/2kg. cukru
sok owocowy, przecier lub napar np. miętowy, jaśminowy....
Sposób przygotowania:
Syrop należy ostudzić.
Dodaj do syropu sok owocowy np z 2-3 cytryn, przecier owocowy np. malinowo imbirowy albo napar np z mięty. Przelej mieszankę do nie głębokiego naczynia i wstaw do zamrażarki. Po pół godzinie wyjmij i podrap widelcem - powtarzając tą czynność 3-4 razy uzyskasz puszystą i gładką konsystencję wodnych lodów
Dla ciekawostki powiem Wam że uważa się iż pomysł wodnych lodów przywiózł z Chin Marco Polo... ale dziś uznaje się sorbety za klasykę kuchni Francuskiej. Kiedyś używało się sorbetów pomiędzy posiłkami dla oczyszczenia kubeczków smakowych , dziś do deser o 1000 twarzy :) od włoskich granita do picia przez amerykańskie SNOW CONES czyli kruszonego lodu polanego syropem aż do wykwintnych sorbetów :)
na zdjęciu sorbet cytrynowy z miętą
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.