szczupak i szare kluski

  • średnie
  • do 30 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, ryby i owoce morza,

Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie, inne,

Sposób przygotowania: gotowane , duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 spory szczupak
włoszczyzna
2 łyżki masła+ chlust oliwy
2-3 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
szklanka białego wytrawnego wina
szklanka bulionu ( może być warzywny lub na głowie i ogonie szczupaka)
sól
biały pieprz - mielony
śmietana
koperek

Kluski:
kg. ziemniaków
szklanka mąki
2 jaja
sól
osolony wrzątek

Sposób przygotowania:

Najpierw sprawiamy i kroimy na dzwonki rybę, potem należy obrać włoszczyznę, umyć i pokroić w kawałki ( kształt zależy od fantazji). Włoszczyznę przesmażamy na maśle z oliwą i zalewamy winem. Odparowujemy płyn do połowy i zalewamy wywarem, układamy na wierzchu dzwonka ryby,liście laurowe i ziarna pieprzu. Garnek przykrywamy i dusimy 20-25 min ( czas zależy od wielkości kawałków ryby). Do zrobienia szarych klusek należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce ziemniaki. Trzeba je odcisnąć a sok odstawić w miseczce na bok. Po chwili sok z ziemniaków rozwarstwi się, klarowny płyn z wierzchu trzeba delikatnie wylać a krochmal z dna wymieszać z pozostałymi składnikami. Powinna wyjść dość zwarta masa. Masę tę kładziemy na talerzu robiąc płaski ok 2cm. placek. Łyżką do garnka z gotującą się osoloną wodą zgarniamy porcje masy od czasu do czasu mieszając. kluski powinny się gotować 2-3 min. licząc od wypłynięcia na wierzch.

kluski , rybę i warzywa wykładamy na talerz, garnek z pozostałym po duszeniu ryby sosem stawiamy na małym gazie, zaciągamy śmietaną, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku. Polewany sosem danie ...
Smacznego :)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012