Przepisy: Kuchnia polska
szczupak i szare kluski
- średnie
- do 30 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, ryby i owoce morza,
Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie, inne,
Sposób przygotowania: gotowane , duszone,
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
1 spory szczupak
włoszczyzna
2 łyżki masła+ chlust oliwy
2-3 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
szklanka białego wytrawnego wina
szklanka bulionu ( może być warzywny lub na głowie i ogonie szczupaka)
sól
biały pieprz - mielony
śmietana
koperek
Kluski:
kg. ziemniaków
szklanka mąki
2 jaja
sól
osolony wrzątek
włoszczyzna
2 łyżki masła+ chlust oliwy
2-3 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
szklanka białego wytrawnego wina
szklanka bulionu ( może być warzywny lub na głowie i ogonie szczupaka)
sól
biały pieprz - mielony
śmietana
koperek
Kluski:
kg. ziemniaków
szklanka mąki
2 jaja
sól
osolony wrzątek
Sposób przygotowania:
Najpierw sprawiamy i kroimy na dzwonki rybę, potem należy obrać włoszczyznę, umyć i pokroić w kawałki ( kształt zależy od fantazji). Włoszczyznę przesmażamy na maśle z oliwą i zalewamy winem. Odparowujemy płyn do połowy i zalewamy wywarem, układamy na wierzchu dzwonka ryby,liście laurowe i ziarna pieprzu. Garnek przykrywamy i dusimy 20-25 min ( czas zależy od wielkości kawałków ryby). Do zrobienia szarych klusek należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce ziemniaki. Trzeba je odcisnąć a sok odstawić w miseczce na bok. Po chwili sok z ziemniaków rozwarstwi się, klarowny płyn z wierzchu trzeba delikatnie wylać a krochmal z dna wymieszać z pozostałymi składnikami. Powinna wyjść dość zwarta masa. Masę tę kładziemy na talerzu robiąc płaski ok 2cm. placek. Łyżką do garnka z gotującą się osoloną wodą zgarniamy porcje masy od czasu do czasu mieszając. kluski powinny się gotować 2-3 min. licząc od wypłynięcia na wierzch.
kluski , rybę i warzywa wykładamy na talerz, garnek z pozostałym po duszeniu ryby sosem stawiamy na małym gazie, zaciągamy śmietaną, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku. Polewany sosem danie ...
Smacznego :)
kluski , rybę i warzywa wykładamy na talerz, garnek z pozostałym po duszeniu ryby sosem stawiamy na małym gazie, zaciągamy śmietaną, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku. Polewany sosem danie ...
Smacznego :)
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.