Przepisy: Kuchnia polska
ZAPIEKANKA RYBNA Z KALAFIOREM
- łatwe
- powyżej 60 min
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , nabiał , ryby i owoce morza,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: grzesio1403
-
Składniki:
SKŁADNIKI:
• 30 dag łososia pokrojonego w kostkę (bez skóry i bez ości), można łososia zastąpić inną rybą
• 1 kalafior
• 50 dag małych ziemniaków
• 2 ząbki czosnku
• 2 małe cebule
• ½ szklanki śmietany 18 proc.
• 15 dag żółtego sera
• 2 łyżki oliwy
• Sól, pieprz do smaku
• Zielenina do posypania
• 30 dag łososia pokrojonego w kostkę (bez skóry i bez ości), można łososia zastąpić inną rybą
• 1 kalafior
• 50 dag małych ziemniaków
• 2 ząbki czosnku
• 2 małe cebule
• ½ szklanki śmietany 18 proc.
• 15 dag żółtego sera
• 2 łyżki oliwy
• Sól, pieprz do smaku
• Zielenina do posypania
Sposób przygotowania:
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy je i kroimy w grube plastry.
2. Kalafiora gotujemy, nie powinien być zbyt miękki.
3. Na oliwie dusimy cebule z czosnkiem, dodajemy kalafiora, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Rybę kroimy w grubą kostkę.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, kalafiora i ryby, polewamy śmietaną, posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.
6. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy je i kroimy w grube plastry.
2. Kalafiora gotujemy, nie powinien być zbyt miękki.
3. Na oliwie dusimy cebule z czosnkiem, dodajemy kalafiora, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Rybę kroimy w grubą kostkę.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, kalafiora i ryby, polewamy śmietaną, posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.
6. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.