rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

29-09-2014

Na problemy żołądkowe i nie tylko

Korzystajmy z naszych warzyw i owoców. Są zdrowsze i smaczniejsze niż te z Afryki czy Europy. Uwielbiam śliwki, głównie węgierki i renklody. Z tych pierwszych często robię knedle. Są też niezastąpione na powidła. Warto jeść śliwki póki są, bo regulują pracę przewodu pokarmowego, odbudowują siły po wysiłku fizycznym, zawierają witaminy: A, z grupy B, C i E oraz błonnik i przeciwutleniacze.  W krajach Wschodu na zaburzenia przewodu pokarmowego podaje się śliwki kiszone w słonej zalewie.

Jeśli ktoś ma spory zamrażalnik, może kupić je teraz i zamrozić, by cieszyć się nimi zimą. Można je też zasuszyć lub kupować suszone (najlepiej ekologiczne bez konserwantów), które są jeszcze zdrowsze niż świeże, bo mają aż pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika pokarmowego niż świeże  Ale pamiętajmy, że suszone są kaloryczne - 100 gramów ma aż 270 kalorii. Suszone śliwki zmniejszają wchłanianie cukrów i cholesterolu, są też polecane paniom po menopauzie. Dodane np. do schabu czy bigosu, przeciwdziałają niestrawności.  Badacze dowiedli również, że suszone śliwki najlepiej chronią gęstość kości, a więc zapobiegają osteoporozie.

Jedzmy póki są. 

  

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-09-26 13:36:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Węch zepsuty przez jedzenie

    Mamy jesień. W kuchni coraz częściej szukamy rozgrzewających potraw.

    To dobrze, ale wybierajmy warzywne dania zamiast tłustych frytek czy hamburgerów. Od tych drugich szybko przybędzie nam centymetrów, a ponadto może nam się nawet pogorszyć węch. Amerykańscy neurobiolodzy odkryli,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-09-24 12:43:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Korzeń młodości

    Żeń-szeń uprawia się w Azji. Warto wiedzieć, że ma wiele zbawiennych właściwości. Po pierwsze, wspomaga odporność organizmu, jest pomocny w leczeniu infekcji układu moczowego, dolegliwości intymnych, pomaga w regeneracji po chorobach, np. nowotworowych. Po drugie, obniża poziom cholesterolu...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-09-11 12:56:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Szkodliwe zupki chińskie

    Pamiętam czasy studenckie, kiedy na obiad często jadło się zupkę chińską, bo była tania i gotowa w dwie minuty. I nawet smakowała :) Zdrowiem mało kto się wtedy przejmował. Dziś jem świadomie i omijam sklepowe półki z gotowymi obiadami. Naukowcy wzięli w końcu pod lupę tego typu zupki i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-08-28 10:49:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pistacje dla serca

    Garść pistacji dziennie (ok. 90 g) korzystnie wpłynie na układ krążenia osób chorych na cukrzycę typu 2 - to najnowsze doniesienia naukowców z Pennsylvania State University (USA). Ich zdaniem, orzechy poprawiają reakcję naczyń krwionośnych na stres, co jest związane z mniejszym obciążeniem...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-08-25 13:47:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Cytryna dobra na wszystko

    Moja babcia codziennie pije szklankę wody z cytryną. I nie choruje, bo cytryna to samo zdrowie. Poprawia trawienie, jest skuteczna w leczeniu zapaleń jamy ustnej, pasożytów i kamieni w drogach moczowych. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Najnowsze doniesienia...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012