Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 169

odwiedziny: 191      poprzedni | następny

» powrót

Kluski śląskie z nadzieniem.

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

Składniki:
Kluski:
• 1 kg ziemniaków ugotowanych ziemniaków
• Niecała szklanka mąki ziemniaczanej
• Sól
• 2 cebule
• Tłuszcz
Nadzienie:
• 10 dag pasztetu
• 25 dag szynki
• Kotlet schabowy
• 2 udka
• Cebula
• Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

• Nadzienie: szynkę, pasztet, kotlet, mięso z udek i cebulę zemleć. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, dodać tłuszcz i podgrzewać, aż cebula się zeszkli. • Ziemniaki zemleć. Dodać do nich mąkę i sól. Zagnieść ciasto. • Nabierać dłońmi porcje ciasta, rozpłaszczać, nakładać łyżeczką porcję nadzienia. Formować okrągłe kluski o nieco mniejsze od wielkości orzecha włoskiego. • Kłaść na osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1/2 minuty. Uważać, żeby się nie rozgotowały. Łyżką cedzakową wykładać na talerz. Tłuszcz z cebulą podgrzać, polać nim kluski.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012