Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Swojska kuchnia

    • łatwe
    • do 60 min

    Kapusta z mięsem - inaczej

    Autor: annat | Komentarzy: 0

    Przygotować mięso takie jak na kotlety mielone. Poszatkować kapustę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Nie mieszać kapusty z marchewka.. Formę budyniową posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód formy budyniowej włożyć...

    Punkty: 189

    • łatwe
    • do 30 min

    Dyniowy rarytas

    Autor: anetatt | Komentarzy: 0

    Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtko wymieszać ze śmietaną i dynią.Ubić białka na sztywną pianę. Dodać sól, starty imbir, gałkę. Wymieszać z mąką. Dodać pianę i wymieszać. Smażyć placuszki z dwóch...

    Punkty: 182

    • średnie
    • powyżej 60 min

    PYZY Z TWAROGIEM

    Autor: jadziap64 | Komentarzy: 0

    Twaróg zemleć, dodać jajko, masło i sól. Wymieszać. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć. Do startych ziemniaków dodać zmielone, gotowane ziemniaki, posolić i starannie wyrobić. Formować z ciasta...

    Punkty: 170

    • średnie
    • powyżej 60 min

    Kluski śląskie z nadzieniem.

    Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0

    • Nadzienie: szynkę, pasztet, kotlet, mięso z udek i cebulę zemleć. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, dodać tłuszcz i podgrzewać, aż cebula się zeszkli. • Ziemniaki zemleć....

    Punkty: 169

    • łatwe
    • do 60 min

    szarlotka

    Autor: terenia | Komentarzy: 0

    Z mąki, żółtek ze wszystkich jajek, szklanki cukru i margaryny energicznie i krótko zagnieć ciasto. Powinno być suche i sypkie .Dwie trzecie ciasta wysyp na blachę i podpiecz 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ubij białka...

    Punkty: 27

    • łatwe
    • do 60 min

    BAGIETKI NA CZTERY SPOSOBY

    Autor: roman46 | Komentarzy: 0

    Bagietki przekroić wzdłuż. Dwa kawałki skropić oliwą. Obłożyć plasterkami pomidorów, mozzarelli, przyprawić. Posypać żółtym serem i parmezanem. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażyć na maśle z pokrojoną w plasterki cebulą,...

    Punkty: 24

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    Rosół po staropolsku.

    Autor: krysia | Komentarzy: 0

    • Mięso umyć, pokroić na kawałki. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować, zdejmując szumowiny, aż wywar stanie się klarowny. • Włoszczyznę obrać, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i zrumienić. Dodać do gotującego się rosołu wraz z...

    Punkty: 0

    • średnie
    • powyżej 60 min

    Zupa dyniowa z kluseczkami.

    Autor: grzesio1403 | Komentarzy: 0

    Przygotowanie: • Kluseczki: Połowę ziemniaków wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, zemleć. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Sok odstawić, aby...

    Punkty: 0

webstar 2012