Swojska kuchnia
-
- łatwe
- do 60 min
Kapusta z mięsem - inaczej
Autor: annat | Komentarzy: 0
Przygotować mięso takie jak na kotlety mielone. Poszatkować kapustę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Nie mieszać kapusty z marchewka.. Formę budyniową posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód formy budyniowej włożyć...
-
- łatwe
- do 30 min
Dyniowy rarytas
Autor: anetatt | Komentarzy: 0
Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtko wymieszać ze śmietaną i dynią.Ubić białka na sztywną pianę. Dodać sól, starty imbir, gałkę. Wymieszać z mąką. Dodać pianę i wymieszać. Smażyć placuszki z dwóch...
-
- średnie
- powyżej 60 min
PYZY Z TWAROGIEM
Autor: jadziap64 | Komentarzy: 0
Twaróg zemleć, dodać jajko, masło i sól. Wymieszać. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć. Do startych ziemniaków dodać zmielone, gotowane ziemniaki, posolić i starannie wyrobić. Formować z ciasta...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Kluski śląskie z nadzieniem.
Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0
• Nadzienie: szynkę, pasztet, kotlet, mięso z udek i cebulę zemleć. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, dodać tłuszcz i podgrzewać, aż cebula się zeszkli. • Ziemniaki zemleć....
-
- łatwe
- do 60 min
-
- łatwe
- do 60 min
BAGIETKI NA CZTERY SPOSOBY
Autor: roman46 | Komentarzy: 0
Bagietki przekroić wzdłuż. Dwa kawałki skropić oliwą. Obłożyć plasterkami pomidorów, mozzarelli, przyprawić. Posypać żółtym serem i parmezanem. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażyć na maśle z pokrojoną w plasterki cebulą,...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Rosół po staropolsku.
Autor: krysia | Komentarzy: 0
• Mięso umyć, pokroić na kawałki. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować, zdejmując szumowiny, aż wywar stanie się klarowny. • Włoszczyznę obrać, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i zrumienić. Dodać do gotującego się rosołu wraz z...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Zupa dyniowa z kluseczkami.
Autor: grzesio1403 | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Kluseczki: Połowę ziemniaków wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, zemleć. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Sok odstawić, aby...