Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 170

odwiedziny: 208      następny

» powrót

PYZY Z TWAROGIEM

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

• 20 ziemniaków ( 15 surowych i 5 gotowanych)
• sól

NADZIENIE:
• 40 dag twarogu
• 1 jajko
• 1 łyżeczka masła
• sól

Sposób przygotowania:

Twaróg zemleć, dodać jajko, masło i sól. Wymieszać. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć. Do startych ziemniaków dodać zmielone, gotowane ziemniaki, posolić i starannie wyrobić. Formować z ciasta lekko spłaszczone kule, robić w nich dołki i łyżeczką nakładać nadzienie, dobrze je ugnieść formując okrągłe pyzy. Zagotować wodę z sola w dużym garnku. Wrzucać ostrożnie pyzy i gotować ok. 20 minut, uważając żeby się nie skleiły. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Pyzy można polać stopionym masłem, śmietaną lub podawać ze skwarkami.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012