Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 0

odwiedziny: 3      poprzedni | następny

» powrót

Rosół po staropolsku.

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

Składniki:
• 70 dag wołowiny
• Pęczek włoszczyzny z kapustą
• Cebula
• Suszony prawdziwek
• Kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Na pierożki:
• 35 dag mąki
• Jajko
• 2 łyżki masła
• Majeranek
• Cebula
• 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

• Mięso umyć, pokroić na kawałki. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować, zdejmując szumowiny, aż wywar stanie się klarowny. • Włoszczyznę obrać, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i zrumienić. Dodać do gotującego się rosołu wraz z włoszczyzną, zielem angielskim, pieprzem i umytym prawdziwkiem. Doprawić solą. Gotować powoli, pod przykryciem około 1,5 godziny. • Mięso wyjąć z rosołu, zmielić. Cebulę i ząbki czosnku obrać, posiekać, usmażyć na maśle, dodać do mięsa. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem, wymieszać. • Z mąki ze szczyptą soli, jajka oraz ½ szklanki letniej wody zagnieść luźne ciasto. Odstawić na 30 minut. • Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wyciąć krążki. Układać na nich kulki farszu, zlepić pierożki. • Zagotować rosół. Wkładać pierożki porcjami. Zamieszać, gotować pod przykryciem, aż wypłyną. Odkryć i gotować jeszcze 2 minuty. • Przed podaniem rosół posypać listkami natki pietruszki.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012