Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 0

odwiedziny: 1      poprzedni |

» powrót

Zupa dyniowa z kluseczkami.

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

Zupa:
• 2 kostki bulionu warzywnego
• 1 kg miąższu dyni
• 1 szklanka mleka
• 1 łyżka cukru
• 4 łyżki śmietany 30%
• Gałka muszkatołowa
• Biały pieprz
Kluseczki:
• 1,5 kg ziemniaków
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki pszennej
• Sól

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: • Kluseczki: Połowę ziemniaków wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, zemleć. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Sok odstawić, aby opadł osad, następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski włożyć ziemniaki gotowane, surowe, skrobię oraz jaja, dodać sól i wyrobić ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować kluseczki i gotować je w osolonym wrzątku 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię. • Zupa: Bulion rozpuścić w 0,5 litra wody. Dynię pokroić w kostkę. Gotować w bulionie i mleku z cukrem około 15-20 minut. Zmiksować, dodać śmietanę. Doprawić gałką i pieprzem. Podawać z kluseczkami.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012