Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 6

odwiedziny: 13      poprzedni | następny

» powrót

Okruszkowy sernik

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

600 g białego, półtłustego sera, zmielonego
4 jajka, żołtka oddzielone od białek
200 g cukru pudru, przesianego
1 mała puszka brzoskwiń w syropie, owoce odsączone i pokrojone na kawałki
1 filiżanka gęstej śmietany
8 łyżki masła, stopionego
1 łyżka soku z cytryny
kilka kropel esencji waniliowej
150 g herbatników, pokruszonych
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Stopione w rondelku 4 łyżki masła wymieszać z 2 łyżkami cukru. Wsypać pokruszone herbatniki, postawić na małym ogniu i podgrzewać przez 2 minuty, ciągle mieszając. Odłożyć 3 łyżki okruszkowego ciasta, a resztę wysypać na dno tortownicy o średnicy 26 cm. Ugnieść lekko łyżką i odstawić w chłodne miejsce. Ubić w rondelku 4 żółtka i 2 białka z 170 g cukru pudru. Przełożyć do dużej miski biały ser, dadać jajeczną masę i cukier waniliowy. Ucierać mikserem przez 5 minut (drewnianym tłuczkiem - 10 minut). Wlać śmietanę i ucierać jeszcze przez 3 minuty. W końcu dodać esencję waniliową, sok z cytryny, wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ubić sztywną pianę z 2 białek i 30 g cukru pudru. Na okruszkowym spodzie ułożyć serową masę, przykryć kawałkami brzoskwiń. Na owocach rozsmarować ubitą pianę. Posypać ciasto 3 łyżkami ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piec około 30 minut. Ser po upieczeniu powinien mieć świeży, twarożkowy smak a piana lekkko żółtawy kolor na wierzch położyć resztę pozostałych kawałków lub plastrów brzoskwiń.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012