Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 6

odwiedziny: 12      poprzedni | następny

» powrót

Ryż smażony z kminkiem

  • średnie
  • do 60 min

Składniki:

2 1/2 szklanki ryżu
1 średnia cebula
2 łyżki stołowe tłuszczu roślinnego
1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego kminku
3 goździki
3 zielone kardamony
2 pałeczki cynamonowe
4 ziarnka pieprzu
3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ryż przepłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Ostrym nożem pokroić cebulę w cienkie plasterki. Na dużej patelni garnku rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę i podsmażać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż będzie chrupiąca i złosistobrązowa. Dodać imbir, czosnek, sól i wymieszać. Odożyć polowę cebuli na później. Na patelnię wrzucić ryż, kminek, gożdziki, kardamony, pałeczki cynamonowe i ziarnka pieprzu i samażyć przez 3-5 minut. Dolać wodę i doporwadzić do wrzenia gotując na średnim ogniu, aż spod pokrywki będzie się wydobywać para. Sprawdzić, czy ryż jest ugotowany, a cała woda wchłonięta. Przełożyć ryż na ciepły półmisek i podawać natychmiast z pozostała częścią cebuli.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012