- średnie
- do 60 min
- Dodał: janmega
Składniki:
1 średnia cebula
2 łyżki stołowe tłuszczu roślinnego
1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego kminku
3 goździki
3 zielone kardamony
2 pałeczki cynamonowe
4 ziarnka pieprzu
3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ryż przepłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Ostrym nożem pokroić cebulę w cienkie plasterki. Na dużej patelni garnku rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę i podsmażać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż będzie chrupiąca i złosistobrązowa. Dodać imbir, czosnek, sól i wymieszać. Odożyć polowę cebuli na później. Na patelnię wrzucić ryż, kminek, gożdziki, kardamony, pałeczki cynamonowe i ziarnka pieprzu i samażyć przez 3-5 minut. Dolać wodę i doporwadzić do wrzenia gotując na średnim ogniu, aż spod pokrywki będzie się wydobywać para. Sprawdzić, czy ryż jest ugotowany, a cała woda wchłonięta. Przełożyć ryż na ciepły półmisek i podawać natychmiast z pozostała częścią cebuli.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.