Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 7

odwiedziny: 14      poprzedni |

» powrót

Placek z indyka i burakami

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

60 g masła lub margaryny
1 średniej wielkości cebula, obrana i drobno pokrojona
340 g mielonego mięsa indyka
675 g ziemniaków, obranych, podgotowanych przez 10 minut, ostudzonych i startych
225 g gotowanych buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
1 duża cukinia bez gniazda nasiennego, grubo starta i odciśnięta
parę listków świeżej szałwi
parę listków świeżego rozmarynu
1 płaska łyżeczka soli
świeżo mileony czarny pieprz
gałązki świeżego kopru do przybrania

Sposób przygotowania:

Rozgrzać połowę masła lub margaryny na patelni z grubym dnem. Na tłuszczu obsmażyć cebulę, aż do zeszklenia. Wrzucić mięso indyka i smażyć je przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Przełożyć podsmażone mięso z cebulą do miski i wymieszać z tartymi ziemniakami, pokrojonymi w kostkę burakami, startą cukinią i rozdrobnionymi listkami szałwki i rozmarynu z solą i odorbiną pieprzu. Roztopić pozostałą część masła lub margaryny na patelni, dodać mieszninę mięsa i warzyw. Wszystkie składniki mocno ugnieść i uformować bardzo gruby placek nawet na wysokość 7 centymetrów. Smażyć na średnim ogniu 30 minut, aż potrawa przyrumieni siędo spodu. Ostrożnie przewrócić uformowany placek i podsmażyć drugą stronę przez następne 30 minut. Przełożyć potrawę na ciepły półmisek i pokroić na kawałki. Jeśli ktoś chce może przybrać koperkiem, musztardą czy żurawiną ale ja tego nie zrobiłem.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012