- łatwe
- do 30 min
- Dodał: roman46
Składniki:
• 2 ogórki
• ½ pęczka dymki
• 20 dag śmietany 18%
• 4 jajka
• 1 litr wywaru drobiowego
• Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szczaw oczyścić, dokładnie umyć, po czym pokroić na kawałki i zalać wrzącym wywarem drobiowym. Odstawić i poczekać, aż całość ostygnie. Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dymkę (cebulę oraz szczypiorek) oczyścić i drobno posiekać. Przygotowane warzywa dodać do zimnego bulionu ze szczawiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę połączyć z chłodnikiem, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby całość się schłodziła. Jajka ugotować na twardo, po czym zalać zimną wodą i ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Po kilka kawałków włożyć do każdej porcji chłodnika.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.