Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 30

odwiedziny: 55      poprzedni | następny

» powrót

KNEDLE SEROWE ZE SZPINAKIEM

  • średnie
  • do 60 min

Składniki:

• 50 dag białego sera
• 50 dag ziemniaków
• 2 jajka
• 25 dag mąki
• 40 dag mrożonego szpinaku lub 50 dag świeżego szpinaku
• 1/3 szklanki rodzynek
• 2 ząbki czosnku
• Sok z cytryny, sól, pieprz

Ponadto:
• 6 łyżek masła
• 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Szpinak mrożony rozmroź. Szpinak świeży przebierz, opłucz, blanszuj 5 minut, grubo posiekaj. Przygotowany szpinak dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, jeszcze ciepłe zmiel z białym serem. Dodaj jajka, szczyptę soli i stopniowo wsyp mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Kawałki ciasta rozpłaszcz. Na środku każdego ułóż porcję szpinaku i zlep knedle. Knedle wkładaj partiami do posolonego wrzątku, zagotuj pod przykryciem i gotuj jeszcze 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Osącz, polej bułką tartą zrumieniona na maśle.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012