Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 6

odwiedziny: 30      poprzedni | następny

» powrót

Racuszki grzybowo - ziemniaczane

  • średnie
  • do 60 min

Składniki:

500 g mączastych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
2 łyżki stołowe masła
3 szklanki pokrojonych grzybów (w wersji wiosennej pieczarek)
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 małe jajko
1 łyżka stołowa świeżego szczypiorku oraz trochę do przybrania
mąka, do posypania
olej do smażenia
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Gotować ziemniaki w garnku z wrzącą i osoloną wodą przez 10 minut, aż będą ugotowane. Odcedzić dokładnie, ubić na puree i odstawić na później. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło. Wrzucić grzyby, czosnek i smażyć przez 5 minut, stale mieszając. Dokładnie odcedzić. Zmieszać grzyby z ziemniakami, dodać jajko i szczypiorek. Podzielić masę na 4 równe części i uformować racuszki. Obtoczyć dokładnie w mące. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki przez 10 minut na średnim ogniu, aż nabiorą złocistej barwy. Podawać natychmiast, razem z chrupiącą mieszanką sałat.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012