Wiosna na stole
-
- średnie
- powyżej 60 min
Placek z indyka i burakami
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Rozgrzać połowę masła lub margaryny na patelni z grubym dnem. Na tłuszczu obsmażyć cebulę, aż do zeszklenia. Wrzucić mięso indyka i smażyć je przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Przełożyć podsmażone mięso z cebulą do miski i wymieszać z...
-
- średnie
- do 60 min
Racuszki grzybowo - ziemniaczane
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Gotować ziemniaki w garnku z wrzącą i osoloną wodą przez 10 minut, aż będą ugotowane. Odcedzić dokładnie, ubić na puree i odstawić na później. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło. Wrzucić grzyby, czosnek i smażyć przez 5 minut,...
-
- łatwe
- do 60 min
Okruszkowy sernik
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Stopione w rondelku 4 łyżki masła wymieszać z 2 łyżkami cukru. Wsypać pokruszone herbatniki, postawić na małym ogniu i podgrzewać przez 2 minuty, ciągle mieszając. Odłożyć 3 łyżki okruszkowego ciasta, a resztę wysypać na dno tortownicy...
-
- średnie
- do 60 min
Ryż smażony z kminkiem
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Ryż przepłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Ostrym nożem pokroić cebulę w cienkie plasterki. Na dużej patelni garnku rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę i podsmażać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż będzie chrupiąca i...
-
- trudne
- powyżej 60 min
Tarta z pieczoną papryką
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Przygotować ciasto. Przesiać mąkę do miski i dodać sól. Utrzeć z masłem, aż będzie przypominać okruchy chleba. Dodać oliwki i wodę, wyrabiając na ciasto. Rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką i wyłożyć foremkę do tarty o średnicy...
-
- łatwe
- do 30 min
CHŁODNIK SZCZAWIOWY
Autor: roman46 | Komentarzy: 0
Szczaw oczyścić, dokładnie umyć, po czym pokroić na kawałki i zalać wrzącym wywarem drobiowym. Odstawić i poczekać, aż całość ostygnie. Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dymkę (cebulę oraz szczypiorek) oczyścić i drobno...
-
- średnie
- do 60 min
KNEDLE SEROWE ZE SZPINAKIEM
Autor: roman46 | Komentarzy: 0
Szpinak mrożony rozmroź. Szpinak świeży przebierz, opłucz, blanszuj 5 minut, grubo posiekaj. Przygotowany szpinak dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodaj rodzynki i dokładnie...
-
- łatwe
- do 30 min
OGÓRKOWE TUBY
Autor: roman46 | Komentarzy: 0
Ogórki umyj, osusz i pokrój na cztery w miarę równe kawałki. Wydrąż z nich środki, ale nie na wylot, musi pozostać spód. Wyjęte środki ogórków drobno posiekaj, lekko posól i odstaw, aż puszczą sok, następnie dobrze je odciśnij....
-
- łatwe
- do 60 min
MIELONE ZE SZPINAKIEM
Autor: roman46 | Komentarzy: 0
Cebulę obierz, posiekaj. Szpinak pokrój na małe kawałki. Cilli przekrój na pół, oczyść z pestek, strączek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek, szpinak i chilli. Duś kilka...
-
- łatwe
- do 60 min
KREM Z KALAREPKI
Autor: roman46 | Komentarzy: 0
Kalarepki umyj, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. W osobnym garnuszku wymieszaj 2-3 chochelki gorącej zupy ze śmietaną. Dodaj serek topiony i...
-
- łatwe
- do 30 min
Sałatka z serkiem wiejskim.
Autor: plomien777 | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Ogórki umyć (jeśli są świeże nie trzeba ich obierać ze skórki) i pokroić w kostkę, dodać posiekany koperek i połączyć z serkiem wiejskim. • Następnie dodać oliwę, sok z cytryny i przyprawy. • Wymieszać. • Sałatka...
-
- łatwe
- do 30 min
Sałatka z cykorią.
Autor: plomien777 | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Cykorie oczyścić, opłukać, wyciąć głąby, po czym oddzielić liście. Końce liści odciąć na długość 4cm i wyłożyć nimi brzegi 4 talerzy. Pozostałe liście pokroić w paski. • Pół pęczka rzodkiewki pokroić w plasterki,...
-
- łatwe
- do 30 min
Kiełki z pomarańczami.
Autor: plomien777 | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Kiełki wypłukać i osuszyć. Pomarańcze obrać i filetować. • Rozgrzać suchą patelnię, uprażyć na niej pestki dyni, dodać syrop klonowy i łyżkę wody. Zdjąć z ognia, przełożyć na pergamin i odstawić do...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Bigos z młodej kapusty
Autor: plomien777 | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Mięso umyj, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą, pieprzem i wymieszaj. Cebule obierz i drobno posiekaj. Marchewki umyj, obierz, pokrój w plasterki. Kapustę obraną z zewnętrznych liści opłucz i drobno posiekaj. Pomidory...
-
- łatwe
- do 30 min
Nadziewane ogórki.
Autor: plomien777 | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Ogórki umyj i odetnij im końce. Obierz. Potem pokrój na dość grube plastry. Mała łyżeczką zrób wgłębienie, usuwając część gniazd nasiennych. • Twaróg rozgnieć widelcem. Połącz z jogurtem i koperkiem. • Pięć...
-
- łatwe
- do 60 min
Szybkie spaghetti z brokułami.
Autor: jadziam | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. • Do wrzącej i osolonej wody wstawić brokuły. • Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieprz cytrynowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć przez chwilę...
-
- łatwe
- do 60 min
Sałatka ze szpinakiem i botwinką.
Autor: jadziam | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Liście sałat, szpinaku i botwinki opłucz pod bieżącą wodą, osusz. • Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, a następnie pokrój na spore cząstki. • Papryki przetnij na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Młody kapuśniaczek.
Autor: jadziam | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Mięso i włoszczyznę zalać wodą, gotować do uzyskania wywaru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy jarzyny będą miękkie, wyjąć porcje rosołowe oraz marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa pokroić, por...
-
- łatwe
- do 60 min
Roladki z twarogiem.
Autor: jadziam | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Kapustę oczyść, wytnij głąb i w całości obgotuj w dużej ilości osolonej i lekko posłodzonej wody (5-7 min). Wyjmij, ostudź, podziel na liście. Małe listki posiekaj ze szczypiorkiem (kilka wąsów szczypioru zostaw do...
-
- łatwe
- do 60 min
Chłodnik litewki z botwinką.
Autor: jadziam | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Sok z buraków wymieszać z maślanką i śmietaną. Przyprawić do smaku solą i cukrem pudrem. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Ogórek obrać i wraz z rzodkiewkami pociąć w niewielką kostkę. • Posiekane warzywa oraz...