Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 36

odwiedziny: 43      poprzedni | następny

» powrót

Bigos z młodej kapusty

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

Składniki:
• 80 dag łopatki lub szynki wieprzowej
• 2 marchewki
• 2 cebule
• 3-5 pomidorów
• Pęczek świeżego koperku
• Duża główka młodej kapusty
• 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
• Ziele angielskie
• 2 listki laurowe
• Pieprz ziarnisty
• Pieprz mielony
• Sól
• Cukier
• 2 łyżki oleju
• Świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: • Mięso umyj, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą, pieprzem i wymieszaj. Cebule obierz i drobno posiekaj. Marchewki umyj, obierz, pokrój w plasterki. Kapustę obraną z zewnętrznych liści opłucz i drobno posiekaj. Pomidory umyj, sparz, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę i odstaw. • W dużym rondlu rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wrzuć mięso i usmaż na złoto. Dodaj posiekane cebule i smaż, aż cebula się zeszkli. Dołóż marchewkę, poszatkowaną kapustę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. W trakcie duszenia mieszaj od czasu do czasu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone pomidory oraz posiekany koperek. Dopraw cukrem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. • Danie podawaj udekorowane gałązkami tymianku ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniaki mai z wody.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012