Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 6

odwiedziny: 14      poprzedni | następny

» powrót

Tarta z pieczoną papryką

  • trudne
  • powyżej 60 min

Składniki:

1 szklanka mąki przennej
szczypta soli
6 łyżek stołowych masła lub margaryny
2 łyżki stołowe zielonych oliwek drylowanych, drobno pokrojonych
3 łyżki stołowe zimnej wody
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 szklanka startej mozarelli
2 jajka
2/3 szklanki mleka
1 łyżka stołowa posiekanej bazylii
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. Przesiać mąkę do miski i dodać sól. Utrzeć z masłem, aż będzie przypominać okruchy chleba. Dodać oliwki i wodę, wyrabiając na ciasto. Rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką i wyłożyć foremkę do tarty o średnicy 20 cm. Nakłuć dno widelcem i odstawić do schłodzenia. Przekroić papryki wzdłuż na pół i usunąć pestki,następnie ułożyć skórką do góry na blaszy do pieczenia. Zmieszać czosnek z oliwą i posmarować paprykę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) na 20 minut, aż zacznie się zwęglać. Ostudzić lekko paprykę i cienko pokroić. Ułożyć na cieście przekładając serem mozarella. Rozbić jajko i mleko i dodać bazylię. Doprawić i polać paprykę. Umieścić tartę na blaszce do pieczenia i wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut, aż będzie gotowa. Podawać na gorąco lub na zimno.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012