Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 30

odwiedziny: 16      poprzedni | następny

» powrót

Chłodnik litewki z botwinką.

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

Składniki:
• 250 ml soku z buraków
• 250 ml kwaśnej śmietany
• 500 ml maślanki
• Szczypta soli
• Szczypta cukru pudru
• 1 pęczek koperku
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 ogórek sałatkowy
• 1 pęczek rzodkiewek
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 2 łyżki posiekanej botwinki.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: • Sok z buraków wymieszać z maślanką i śmietaną. Przyprawić do smaku solą i cukrem pudrem. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Ogórek obrać i wraz z rzodkiewkami pociąć w niewielką kostkę. • Posiekane warzywa oraz rozdrobnione warzywa wymieszać z chłodnikiem. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie posiekaną botwinkę włożyć na 2 minuty do wrzącej, lekko posolonej wody. Wyjąć i dokładnie osączyć na sitku. • Jajka obrać ze skorupek, następnie grubo posiekać. Do miseczek lub kokilek nałożyć po porcji jajek i botwinki. Zalać przygotowanym chłodnikiem. • Udekorować kawałkami warzyw i natką pietruszki.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012