Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 30

odwiedziny: 20      poprzedni | następny

» powrót

Sałatka ze szpinakiem i botwinką.

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

Składniki:
• Po dużej garści szpinaku, botwinki
• Główka sałaty karbowanej
• Mała sałata masłowa
• Żółta i czerwona papryka
• 2 pomidory
• ½ czerwonej i białej cebuli
• Mały brokuł
Na sos:
• 2 łyżki białego octu balsamicznego
• 3 łyżki oliwy
• Łyżeczka tabasco
• Łyżka miodu
• Ząbek czosnku
• Pieprz ziołowy
• Sól

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: • Liście sałat, szpinaku i botwinki opłucz pod bieżącą wodą, osusz. • Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, a następnie pokrój na spore cząstki. • Papryki przetnij na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz i pokrój w paseczki. • Cebule obierz z łupin i pokrój w wąskie talarki. • Przygotuj sos: ocet balsamiczny utrzyj z miodem, tabasco i szczyptą soli na gładko. Bezpośrednio do sosu dodaj zmiażdżony w prasce czosnek. Następnie stale ucierając widelcem, dodawaj małymi porcjami oliwę. Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego majonezu. Na koniec skosztuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem ziołowym. • Do wrzącej i osolonej wody wrzuć brokuł. Blanszuj krótko, żeby nie stracił cennych właściwości odżywczych. Ostudź i podziel na różyczki. • Do dużej salaterki wrzuć liście szpinaku, botwinki i sałaty, dodaj pokrojone warzywa. Wszystko skrop sosem, przemieszaj i od razu podawaj. Resztę sosu podaj w sosjerce.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012