Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 88

odwiedziny: 47      poprzedni | następny

» powrót

SZCZAWIOWA Z JAJKIEM I ZIEMNIAKAMI

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

• 1 litr bulionu warzywnego
• 1 słoik szczawiu (ok. 35 dag szczawiu)
• 6 jajek
• ½ szklanki śmietany 12 proc.
• 1,5 łyżki mąki
• 5 ziemniaków
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
• Sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj bulion, dodaj szczaw, wymieszaj. Poczekaj aż zupa zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 5 minut. Przypraw sola i pieprzem. Zagęść mąką uprzednio wymieszaną z wodą. Dodaj śmietanę i podgrzewaj jeszcze 10 minut na małym płomieniu, często mieszając zupę. Jajka włóż do garnka, zalej posoloną wodą. Gotuj 8-10 minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Ugotuj na półtwardo w lekko posolonej wodzie, odcedź i dobrze osącz. Obraną cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, lekko podsmaż cebulę, dodaj podgotowane ziemniaki. Mieszając, zrumień je ze wszystkich stron. Przełóż na talerze, wlej zupę. Do każdej porcji włóż ugotowane i przekrojone na połówki jajko. Przed podaniem zupę udekoruj ziołami.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012