Ostatnio popularne przepisy
-
- łatwe
- do 60 min
Krokieciki w cieście francuskim
Autor: alicja_adamek | Komentarzy: 0
Grzyby zalej wodą i namocz przez noc. Następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie. Na oleju podsmaż posiekaną w kostkę cebulę, dodaj pokrojoną kapustę i chwilę razem podsmaż. Zimną kapustę z cebulą oraz osączone grzyby i kiełbasę...
-
- łatwe
- do 60 min
PIERNIK Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Z POLEWĄ Z SERKA TOPIONEGO
Autor: ja_melia | Komentarzy: 0
Margarynę nieco miękką zmiksować w głębokim garnku z cukrem. Dodawać po 1 żółtku. Potem dodajemy miód, wodę i śmietankę. Miksujemy całość kilka minut. Do masy dodajemy mąką wymieszaną z kakao, sodą, proszkiem...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Karp smażony
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Karpia sprawić, usuwając skrzela i wnętrzności. Opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na dzwonka. Posolić (można też skropić sokiem z cytryny) i odstawić na 2-3 godziny. Dzwonka obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Gryczak z lubelskiej wsi
Autor: Dorota Minta
| Komentarzy: 0
Wyrobić składniki na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i miętą. Wyłożyć do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugnieść, by nie było pustych przestrzeni. Wierzch wygładzić i zwilżyć wodą (można posmarować...
-
- łatwe
- do 60 min
Bananowe racuszki drożdżowe
Autor: alicja_adamek | Komentarzy: 0
Owoce pokrój w kostkę i posyp niewielką ilością mąki. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrób zrób rozczyn, a następnie odstaw by wyrósł. Do bananów dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn...
-
- łatwe
- do 30 min
ciastka z czekoladą
Autor: groaga | Komentarzy: 0
1. Zmiksować na gładką masę masło ( najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki )z cukrem 2. Ciągle miksując dodać jajka 3. Sodę rozpuścić w wodzie i dodać do ciasta 4. Dodać sól 5. Dodać mąkę i wymieszać 6. Dodać 2/3 czekolady do ciasta i...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Marynowane steki z miecznika
Autor: janmega | Komentarzy: 0
W dużym naczyniu wymieszać dwie łyżki oliwy, skórkę i sok z cytryny, miód, sos sojowy, oregano, sól i sos Tabasco. Ułożyć w naczyniu płaty miecznika dbając, aby zostały całkowicie zanurzone w przygotowanej marynacie. Naczynie przykryć i...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Bigos Śląski
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 0
Kroimy mięso w kostkę, kroimy kapustę i 2 cebule. Moczymy grzyby. Do spienionej cebuli dodajemy kiszoną kapustę i dusimy. W innym rondlu spieniamy cebulę, zalewamy szklanką wody, dodajemy ocet, cukier, kminek, sól i pokrojoną...
-
- średnie
- do 60 min
Kärntner Kasnudeln - pierogi z Karyntii
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 0
Wsypać mąkę do naczynia, posolić. Dolać ciepłej wody, zagnieść do uzyskania jednolitej masy i odstawić na pół godziny. Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść i pozostawić do wystygnięcia. Czosnek i cebulę drobno posiekać i...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
ZAPIEKANKA RYBNA Z KALAFIOREM
Autor: grzesio1403 | Komentarzy: 0
PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy je i kroimy w grube plastry. 2. Kalafiora gotujemy, nie powinien być zbyt miękki. 3. Na oliwie dusimy cebule z czosnkiem, dodajemy kalafiora, przyprawiamy solą i...