Ostatnio popularne przepisy
-
- trudne
- do 60 min
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Gryczak z lubelskiej wsi
Autor: Dorota Minta
| Komentarzy: 0
Wyrobić składniki na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i miętą. Wyłożyć do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugnieść, by nie było pustych przestrzeni. Wierzch wygładzić i zwilżyć wodą (można posmarować...
-
- łatwe
- do 60 min
Botwinka na ostro
Autor: ja_melia | Komentarzy: 0
Wszystkie warzywa kroimy w większą kostke. Gdy woda się zagotuje, wsypujemy je i gotujemy az będą miękkie. Gdy są już gotowe dodajemy pokrojoną drobno całą botwinkę oraz posiekaną pietruszke. Przyprawiamy całość solą, piperzem i...
-
- średnie
- do 60 min
Leniwa kapusta "pazibroda"
Autor: janmega | Komentarzy: 1
Kapustę drobno pokroić, ugotować i odcedzić. Groch ugotować i osączyć w gęstym sitku. Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić. Do dużego garnka włożyć kapustę, groch, ziemniaki oraz przyprawy i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków....
-
- łatwe
- do 60 min
Ciasto jagodowe z bezą kokosową
Autor: ja_melia | Komentarzy: 0
Przygotowanie: Jagody opłukać i dokładnie oczyścić z pozostałości. Na stolnicę wsypać mąkę, pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 2 części,...
-
- średnie
- do 60 min
Ciasto jogurtowe z bydyniem - a'la sernik królewski
Autor: ja_melia | Komentarzy: 0
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurty, olej i wsypać budynie. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Białka ubić na piankę i wmieszać delikatnie do masy, dodać cukier waniliowy, wymieszać. Dużą formę wyłożyć folią...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
ciasto CYGAN
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 0
Wykonanie ciasta: Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 min. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Morawski wróbel
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 0
Karkówkę wieprzową kroimy na większe kawałki, solimy, dodajemy pieprz, mieszamy z plasterkami czosnku i kminkiem i pozostawimy na około 2 godziny w chłodnym miejscu. Do brytfanny wkładamy pokrojoną cebulę i przygotowane mięso. Szybko...
-
- łatwe
- do 30 min
OSTRY SOS PAPRYKOWY
Paprykę czerwoną, ostrą i czosnek zmielić przez maszynkę do mięsa. Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz i gotować ok. 15 minut. Dodać ocet, cukier i koncentrat pomidorowy i wszystko gotować 5 minut. Nakładać gorący do...
-
- łatwe
- do 30 min
Likier anyżowy (Sambuca)
Autor: SuperKuchnia | Komentarzy: 0
Przyprawy i skórkę z cytryny macerować wraz z alkoholem w słoju szczelnie zamykanym przez 20 dni w ciemnym i chłodnym miejscu, pamiętając o tym, aby potrząsnąć słojem przynajmniej dwukrotnie na dzień. Po tym czasie, rozpuścić cukier...