Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

28-10-2013

Zdjęcie zachęca czy zniechęca?

Bardzo lubię oglądać blogi kulinarne. Mam kilka ulubionych, które regularnie (czytaj: codziennie) podglądam. Po pierwsze: bardzo podobają mi się zdjęcia dań (a najbardziej deserów), a po drugie lubię jeść i gotować, więc chętnie korzystam ze sprawdzonych przepisów. I choć są badania, które mówią, że umieszczanie fotografii posiłków może zmniejszać apetyt, to u mnie działa to odwrotnie. Nie najem się zdjęciami, ilekroć zobaczę jakieś apetyczne, biorę się do gotowania. Tylko dzięki zdrowemu rozsądkowi jem z umiarem :) Badanie przeprowadzone przez Brigham Young University w Utah wykazały, że zbyt częste oglądanie żywności może spowodować, że staje się ono dla nas mniej przyjemne, ponieważ jesteśmy zmęczeni jej widokiem i nawet smakiem, nawet jeśli jej nie próbowaliśmy. Nazwali to zmysłowym znudzeniem. Według nich pewne doznania sensoryczne powodują, że czujemy się najedzeni zanim jeszcze spróbujemy potrawy. Mają wpływ na to również cechy charakterystyczne produktów i wyobrażenie o nich - wiemy, że np. czipsy mogą być ostre, albo słone, czekolada bardzo słodka, dlatego w pewnym sensie patrząc na nie, czujemy się tak jak byśmy je już jedli. Naukowcy radzą, by nie oglądać zdjęć jedzenia zbyt często, jeśli chcemy cieszyć się jego smakiem. Jedynie osoby z nadwagą i opychające się tuczącymi przekąskami zachęcają do oglądania. I dodają, że powinni oni oglądać naprawdę dużo takich zdjęć! Jeden z badaczy ponoć nawet czuł mdłości po regularnym studiowaniu fotografii potraw. 

Dziś pooglądam moje ulubione blogi, a potem jak zwykle pobiegnę do kuchni.  

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-10-23 10:02:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Grejfrut dobry na serce

    Naringenina to organiczny związek chemiczny, z grupy flawonoidów, który występuje w soku z grejfruta, a także w dojrzałych nasionach brzoskwiń. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu. Niedawno badacze z Uniwersytetu w Glasgow odkryli, że naringenina...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-21 09:52:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Ryba z cieplejszych mórz może być szkodliwa

    Znowu będzie o tym, że nas trują. Tym razem winne są ryby. No może nie do końca one same, bo przyczyniamy się do tego my wszyscy. Otóż globalne ocieplenie może przyczynić się do zwiększenia tempa przemian metabolicznych u ryb, co oznacza, że szybciej też ich tkanki będą kumulować metale...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-16 08:42:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Chemia jest wszędzie !

    Chemia jest wszędzie, nawet w warzywach. Bezpowrotnie minęły czasy, kiedy produkty prosto z pola były zdrowe. Są co prawda ekologiczne jarzyny, ale czy cena jaką trzeba nam zapłacić pozwala na ich codzienne kupowanie? Nie każdego na to stać. Ostatnio przeczytałam, że amerykańska organizacja...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-07 11:20:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Unikajmy przetworzonej żywności !

    Nie kupujcie popcornu, który przygotowuje się w mikrofalówce, bo jest bardzo szkodliwy. Naukowcy z Center for Drug Design na University of Minnesota wzięli go ostatnio pod lupę. Okazuje się, że producenci dodają do niego diacetyl. To żółta ciecz, która nadaje potrawom maślany smak i jest...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-09-20 13:00:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pomarańcza na choroby

    Bardzo lubię świeżo wyciskany sok pomarańczowy. Zimą, kiedy cytrusy najlepiej smakują, chętnie pijemy taki sok na śniadanie. Niedawno przeczytałam, że działa on bardzo korztystnie na nasze zdrowie. Podobno warto go pić w profilaktyce chorób nowotworowych. Byle nie przesadzać z ilością, bo...

    czytaj więcej »

Popularne

Marzec 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
webstar 2012