Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

21-10-2013

Ryba z cieplejszych mórz może być szkodliwa

Znowu będzie o tym, że nas trują. Tym razem winne są ryby. No może nie do końca one same, bo przyczyniamy się do tego my wszyscy. Otóż globalne ocieplenie może przyczynić się do zwiększenia tempa przemian metabolicznych u ryb, co oznacza, że szybciej też ich tkanki będą kumulować metale ciężkie takie jak np. rtęć, która jest emitowana przez przemysł. Jest w powietrzu, w rzekach i oceanach. Naukowcy z amerykańskiego Dartmouth College byli ciekawi co się dzieje z rtęcią w wodzie i jaki ma ona wpływ na żyjące w tym środowisku zwierzęta. 

Przebadali ryby z rzędu karpieńcokształtnych, żyjące w akwariach w laboratorium i w słonowodnych rozlewiskach przybrzeżnych w Maine. Zbiorniki miały różne temperatury. Żyjące w warunkach naturalnych ryby zjadały owady i inne bezkręgowce. Te w laboratorium karmiono pokarmem o podwyższonej zawartości rtęci. Jak się okazało, ryby żyjące w wodzie cieplejszej zjadały więcej pokarmu, ale wolniej przybierały na wadze. W stosunku do ryb ze zbiorników chłodniejszych miały też wyższe stężenie związków rtęci w tkankach. Naukowcy sugerują, że wzrosło tempo ich przemian metabolicznych, powodując większy niż zwykle pobór tego toksycznego metalu. Ciekawe jak z naszymi rybami w Bałtyku. Czy ich mięso jest zdrowe? 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-10-16 08:42:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Chemia jest wszędzie !

    Chemia jest wszędzie, nawet w warzywach. Bezpowrotnie minęły czasy, kiedy produkty prosto z pola były zdrowe. Są co prawda ekologiczne jarzyny, ale czy cena jaką trzeba nam zapłacić pozwala na ich codzienne kupowanie? Nie każdego na to stać. Ostatnio przeczytałam, że amerykańska organizacja...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-10-07 11:20:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Unikajmy przetworzonej żywności !

    Nie kupujcie popcornu, który przygotowuje się w mikrofalówce, bo jest bardzo szkodliwy. Naukowcy z Center for Drug Design na University of Minnesota wzięli go ostatnio pod lupę. Okazuje się, że producenci dodają do niego diacetyl. To żółta ciecz, która nadaje potrawom maślany smak i jest...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-09-20 13:00:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pomarańcza na choroby

    Bardzo lubię świeżo wyciskany sok pomarańczowy. Zimą, kiedy cytrusy najlepiej smakują, chętnie pijemy taki sok na śniadanie. Niedawno przeczytałam, że działa on bardzo korztystnie na nasze zdrowie. Podobno warto go pić w profilaktyce chorób nowotworowych. Byle nie przesadzać z ilością, bo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-09-17 08:40:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Biała, zielona czy czarna ?

    Zielona, biała i czarna to herbaty, które zawsze znajdę w kuchennej szufladzie. Jesienią i zimą najczęściej piję czarną z cytryną. Najlepiej mnie rozgrzewa. W ciepłe dni nic nie gasi pragnienia lepiej niż filiżanka białej lub zielonej. Uwielbiam je za ich smak. A do tego mają jeszcze sporo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-09-10 12:47:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Groźna bakteria w jedzeniu

    Parę dni temu w Domu Pomocy Społecznej Olsztynie oraz w szpitalu w Dobrym Mieście zatruło się kilkadziesiąt osób. Przyczyną zatruć była prawdopodobnie bakteria laseczki woskowej (bacillus cereus), a dokładnie toksyny przez nią wytwarzane. Tę bakterię wykryto w próbkach żywności (w zupie...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012