rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

20-09-2013

Pomarańcza na choroby

Bardzo lubię świeżo wyciskany sok pomarańczowy. Zimą, kiedy cytrusy najlepiej smakują, chętnie pijemy taki sok na śniadanie. Niedawno przeczytałam, że działa on bardzo korztystnie na nasze zdrowie. Podobno warto go pić w profilaktyce chorób nowotworowych. Byle nie przesadzać z ilością, bo może doprowadzić do podwyższonego poziomu potasu we krwi czyli do hiperkaliemii. 

Podobno sok z pomarańczy wywiera pozywtywny wpływ na leczenie nowotworów. Udowodniono też, że zmniejsza ryzyko wystąpienia białaczki u dzieci i ma działanie chemoprewencyjne w przypadku raka sutka, wątroby i jelita grubego.  

Ponadto działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, więc niezastąpiony jest szczególnie jesienią i zimą. Naukowcy przestrzegają przed zbyt częstym sięganiem po sok, szczególnie dzieci, osoby z nadciśnieniem, cukrzycą, upośledzoną czynnością nerek, bo jak wspomniałam, może u nich spowodować wyższy poziom potasu. Niestety nie określają ile soku można bezpiecznie wypijać. Myślę, że szklaneczka raz, dwa razy w tygodniu nie zaszkodzi. Postarajmy się o owoce ekologiczne i sami wyciskajmy sok. Dawka witamin pomoże z pewnością uniknąć przeziębień. Pomarańcze, oprócz witaminy C mają jeszcze A, B, B12, P. Pomarańcza to także źródło błonnika, kwasu foliowego oraz potasu.

Jesieni bez infekcji wam życzę. 

 

 

 

 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-09-17 08:40:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Biała, zielona czy czarna ?

    Zielona, biała i czarna to herbaty, które zawsze znajdę w kuchennej szufladzie. Jesienią i zimą najczęściej piję czarną z cytryną. Najlepiej mnie rozgrzewa. W ciepłe dni nic nie gasi pragnienia lepiej niż filiżanka białej lub zielonej. Uwielbiam je za ich smak. A do tego mają jeszcze sporo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-09-10 12:47:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Groźna bakteria w jedzeniu

    Parę dni temu w Domu Pomocy Społecznej Olsztynie oraz w szpitalu w Dobrym Mieście zatruło się kilkadziesiąt osób. Przyczyną zatruć była prawdopodobnie bakteria laseczki woskowej (bacillus cereus), a dokładnie toksyny przez nią wytwarzane. Tę bakterię wykryto w próbkach żywności (w zupie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-09-03 09:57:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Flawonoidy rozprawią się z rakiem trzustki

    Flawonoidy to organiczne związki chemiczne, które znajdziemy m.in. w owocach, warzywach, ziołach. Chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz wzmacniają system odpornościowy organizmu, a także zapobiegają chorobom serca. Te...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-29 11:39:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Szczęście mierzone w kilogramach

    Jesteś szczęśliwym mężem lub żoną? Uważaj, bo możesz przytyć. Amerykańscy naukowcy są zdania, że w ciągu kilku lat po ślubie, kochającym się parom przybywa kilogramów. Dlaczego? Bo, po pierwsze, ponoć są pewni swoich uczuć, swojej pozycji w związku, a po drugie nie planują kolejnego ślubu, w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-27 11:19:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Najlepsza z beczki

    Uwielbiam kiszoną kapustę. Kwaśną, jędrną, domową. Ta ze sklepu mi nie smakuje. No chyba, że z małych warzywniaków, które sprzedają ją z beczki. Właśnie taka kapusta ma najwięcej korzystnych dla zdrowia składników. Ta ze słoika lub z torebki jest pasteryzowana i w związku z tym pozbawiona...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012