rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

27-08-2013

Najlepsza z beczki

Uwielbiam kiszoną kapustę. Kwaśną, jędrną, domową. Ta ze sklepu mi nie smakuje. No chyba, że z małych warzywniaków, które sprzedają ją z beczki. Właśnie taka kapusta ma najwięcej korzystnych dla zdrowia składników. Ta ze słoika lub z torebki jest pasteryzowana i w związku z tym pozbawiona tego, co najlepsze. Ponadto zdarza się, że do słoików trafia gorszej jakości kapusta

Kapusta kiszona jest bogata w witaminy: A, z grupy B, C i E. Zawiera również związki manganu, cynku, wapnia, żelaza. Oczyszcza organizm z nadmiaru wolnych rodników, poprawia odporność, ma także działanie antynowotworowe i jest niezastąpiona na kaca. Mogą ją jeść starsi, bo łatwiej się ją trawi od świeżej oraz osoby na diecie bowiem 100 gramów kapusty zawiera tylko 15 kalorii. Kapusta kiszona zawiera także błonnik, dzięki czemu czujemy się syci po jej zjedzeniu. 

Nie należy zapomnieć również do kwasie mlekowym, który dobrze działa na przewód pokarmowy poprawiając m.in. perystaltykę jelit i likwidując zaparcia.

 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-08-22 14:47:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Na zdrowe stawy tłusta rybka

    Ryba wpływa na zdrowie i nie ma ku temu żadnych wątpliwości. Powinno się ją jeść najlepiej parę razy w tygodniu. Naukowcy ze Sztokholmu przekonują, że jedzenie np. łososia, śledzia, tuńczyka, makreli albo innych tłustych ryb zmniejsza ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), aż o 52...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-16 09:29:00

    Mężczyzno, zrób sobie kanapkę!

    Znam wielu mężczyzn, którzy nie przywiązują wagi do pierwszego posiłku. Jeśli nie mają gotowego śniadania na stole, nie będą jeść. W godzinach popołudniowych przekąszą kupionego po drodze kabanosa, drożdżówki z makiem lub trójkąt serka i popiją słodkim napojem. A po powrocie do domu, do...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-12 10:59:00

    Najzdrowsze są czarne

    Sezon porzeczkowy rozpoczęty. U mnie w spiżarni już stoją kompoty, dżemy i konfitury z czerwonej porzeczki, mama zaś robi przetwory z czarnej i potem się wymieniamy. Uwielbiam dżem porzeczkowy oraz całe owoce czarnej porzeczki zasypane cukrem i zapasteryzowane. Dodajemy je do lodów, gofrów,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-07-16 12:00:00

    Popularny chwast wzmacnia organizm

    Od lat walczę z nim na działce. I denerwuję się, gdy znów się pojawia. Jednak w przyszłym roku zrobię z niego użytek. Mlecz czyli mniszek lekarski to popularny chwast, którego nie lubimy, szczególnie gdy pojawia się w naszych ogródkach. 
    Moja znajoma parę dni temu dała mi słoiczek miodu z...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-07-12 10:49:00

    Sezon na rybkę

    Lato, wakacje, morze, a jak morze to i rybka. Byle nie smażona i nie w panierce. Wybierajmy smażalnie, które serwują świeżą rybkę z grilla lub pieczoną w folii.
    Oczywiście jedzenie smażonej ryby od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, ale zdrowiej na pewno jest zjeść upieczoną, bez dodatku...

    czytaj więcej »

Popularne

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012