Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

22-08-2013

Na zdrowe stawy tłusta rybka

Ryba wpływa na zdrowie i nie ma ku temu żadnych wątpliwości. Powinno się ją jeść najlepiej parę razy w tygodniu. Naukowcy ze Sztokholmu przekonują, że jedzenie np. łososia, śledzia, tuńczyka, makreli albo innych tłustych ryb zmniejsza ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), aż o 52 proc. To choroba stawów o podłożu zapalnym, najczęściej rozwija się pomiędzy 20. a 50. rokiem życia.

Naukowcy zbadali 32 tys. kobiet, które przez 7,5 roku informowały ich o swoim stanie zdrowia. W tym okresie na RZS zapadło 205 pań. Panie, które minimum raz w tygodniu jadły jakąś rybkę, miały o 30 proc. mniejsze szanse na zachorowanie niż te, które jadły rybę rzadziej. Natomiast kobiety, które wybierały tylko tłuste ryby, aż o połowę zmniejszały ryzyko zapadnięcia na RZS. 

Zbawienny wpływ na zdrowie mają zawarte w rybach kwasy omega-3, które polecane są także w profilaktyce chorób serca, układu krążenia. Poprawiają też pracę mózgu.  

Jakie ryby lubicie najbardziej? 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-08-16 09:29:00

    Mężczyzno, zrób sobie kanapkę!

    Znam wielu mężczyzn, którzy nie przywiązują wagi do pierwszego posiłku. Jeśli nie mają gotowego śniadania na stole, nie będą jeść. W godzinach popołudniowych przekąszą kupionego po drodze kabanosa, drożdżówki z makiem lub trójkąt serka i popiją słodkim napojem. A po powrocie do domu, do...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-12 10:59:00

    Najzdrowsze są czarne

    Sezon porzeczkowy rozpoczęty. U mnie w spiżarni już stoją kompoty, dżemy i konfitury z czerwonej porzeczki, mama zaś robi przetwory z czarnej i potem się wymieniamy. Uwielbiam dżem porzeczkowy oraz całe owoce czarnej porzeczki zasypane cukrem i zapasteryzowane. Dodajemy je do lodów, gofrów,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-07-16 12:00:00

    Popularny chwast wzmacnia organizm

    Od lat walczę z nim na działce. I denerwuję się, gdy znów się pojawia. Jednak w przyszłym roku zrobię z niego użytek. Mlecz czyli mniszek lekarski to popularny chwast, którego nie lubimy, szczególnie gdy pojawia się w naszych ogródkach. 
    Moja znajoma parę dni temu dała mi słoiczek miodu z...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-07-12 10:49:00

    Sezon na rybkę

    Lato, wakacje, morze, a jak morze to i rybka. Byle nie smażona i nie w panierce. Wybierajmy smażalnie, które serwują świeżą rybkę z grilla lub pieczoną w folii.
    Oczywiście jedzenie smażonej ryby od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, ale zdrowiej na pewno jest zjeść upieczoną, bez dodatku...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-07-08 13:08:00

    Na zimno do sałatki

    Smażcie, gotujcie tylko na oliwie z oliwek, bo tak zdrowiej - głosili lekarze, kucharze, specjaliści od zdrowego żywienia. Zdrowa jest, ale tylko spożywana na zimno.
    Oliwa dzięki temu, że zawiera kwas oleinowy jest polecana osobom chorującym na miażdżycę, choroby serca, cukrzycę,...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012