Od lat walczę z nim na działce. I denerwuję się, gdy znów się pojawia. Jednak w przyszłym roku zrobię z niego użytek. Mlecz czyli mniszek lekarski to popularny chwast, którego nie lubimy, szczególnie gdy pojawia się w naszych ogródkach.
Moja znajoma parę dni temu dała mi słoiczek miodu z...
12-08-2013
Najzdrowsze są czarne
Sezon porzeczkowy rozpoczęty. U mnie w spiżarni już stoją kompoty, dżemy i konfitury z czerwonej porzeczki, mama zaś robi przetwory z czarnej i potem się wymieniamy. Uwielbiam dżem porzeczkowy oraz całe owoce czarnej porzeczki zasypane cukrem i zapasteryzowane. Dodajemy je do lodów, gofrów, naleśników. Smakują obłędnie. Najzdrowsze są oczywiście owoce jadane na surowo. By zachować cenne składniki można je zamrozić i cieszyć się nimi np. zimą. Warto, bo porzeczki poprawiają odporność, stan skóry, są bogate w błonnik - najwięcej ma go czarna - i to ona jest najbardziej wartościową porzeczką. Oczyszcza organizm z toksyn, ma sporo witaminy C - wystarczy zjeść garść owoców, by pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. To nie koniec jej dobroczynnych właściwości. Czarna porzeczka jest bogata w antocyjany, które pełnią w organizmie funkcje ochronne - np. łagodzą kłopoty z żołądkiem, ból gardła. Powinny je jeść osoby, które chorują na miażdżycę, wątrobę, nerki czy migreny. Podobno porzeczka zapobiega także atakom astmy dzięki obecności przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwzapalne. Nie każdy jednak przepada za smakiem czarnej porzeczki. Zdrowe są także pozostałe dwa kolory. Czerwone kuleczki są bogate w witaminy: A, z grupy B, C, PP. Są źródłem żelaza i potasu. Poleca się je szczególnie osobom z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, cierpiącym na nadkwaśność, niestrawność.
Jakie przetwory robicie z porzeczek?
Mój dżem z czerwonej porzeczki:
1,5 kg czerwonej porzeczki
0,7 kg cukru
Owoce myjemy i oczyszczamy. Kilogram owoców zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 3 - 4 godziny. Po upływie tego czasu, gotujemy porzeczki na małym ogniu przez około 30 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia znowu gotujemy owoce przez 30 minut, po czym dodajemy pozostałe 0,5 kg porzeczek. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Gorący dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2013-07-16 12:00:00
Popularny chwast wzmacnia organizm
-
data publikacji: 2013-07-12 10:49:00
Sezon na rybkę
Lato, wakacje, morze, a jak morze to i rybka. Byle nie smażona i nie w panierce. Wybierajmy smażalnie, które serwują świeżą rybkę z grilla lub pieczoną w folii.
czytaj więcej »
Oczywiście jedzenie smażonej ryby od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, ale zdrowiej na pewno jest zjeść upieczoną, bez dodatku...
-
data publikacji: 2013-07-08 13:08:00
Na zimno do sałatki
Smażcie, gotujcie tylko na oliwie z oliwek, bo tak zdrowiej - głosili lekarze, kucharze, specjaliści od zdrowego żywienia. Zdrowa jest, ale tylko spożywana na zimno.
czytaj więcej »
Oliwa dzięki temu, że zawiera kwas oleinowy jest polecana osobom chorującym na miażdżycę, choroby serca, cukrzycę,...
-
data publikacji: 2013-06-27 15:30:00
Uwaga na kamienie!
Po raz kolejny okazuje się, że we wszystkim należy zachować umiar. Co z tego, że schudniemy jak potem będziemy musieli się leczyć z powodu różnych schorzeń. Z kolei zbyt wysoka masa ciała też zdrowiu nie służy. Dlatego gubiąc kilogramy warto robić to z głową.
Dieta o niskiej wartości...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2013-06-20 16:23:00
Pieczarka zamiast mięsa i na wadze mniej
Chętnie je kupujemy do pizzy, do krokietów, sosów czy do zupy. I dobrze, bo dostarczają nam witaminy D, dlatego warto jeść je szczególnie jesienią i zimą, gdy słońca mamy jak na lekarstwo. Poza tym są niskokaloryczne, mogą poprawiać odporność. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili...
czytaj więcej »
Popularne
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Seks. Zaburzenia erekcji
Rozmowa z Ewą Lisowską-Kanią, psychologiem i seksuologiem, na temat najczęstszej dysfunkcji...
-
Seks po 50-tce i do końca życia
Czy przychodzi moment w życiu człowieka, że powinien powiedzieć - jestem za stary, za stara,...
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
- Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
- Choroba Hashimoto. Objawy i leczenie
- „Cymbeline” z Royal Shakespeare Company
- Na skok spadochronowy nigdy nie jest za późno!
- 27 października, godz. 16.00, Dancing Międzypokoleniowy
- Otyłość. Nadmiar energii spożytej nad energią wydatkowaną
- Puchar Polski Nordic Walking w Pakości
- W jakich sytuacjach przepada prawo do spadku?
- Zostawcie peny w placówkach ochrony zdrowia
- Marian Lichtman. Kompozytor, perkusista, wokalista, producent
Kwiecień 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 |
08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
benio | 24-07-2013