Od lat walczę z nim na działce. I denerwuję się, gdy znów się pojawia. Jednak w przyszłym roku zrobię z niego użytek. Mlecz czyli mniszek lekarski to popularny chwast, którego nie lubimy, szczególnie gdy pojawia się w naszych ogródkach.
Moja znajoma parę dni temu dała mi słoiczek miodu z...
12-08-2013
Najzdrowsze są czarne
Sezon porzeczkowy rozpoczęty. U mnie w spiżarni już stoją kompoty, dżemy i konfitury z czerwonej porzeczki, mama zaś robi przetwory z czarnej i potem się wymieniamy. Uwielbiam dżem porzeczkowy oraz całe owoce czarnej porzeczki zasypane cukrem i zapasteryzowane. Dodajemy je do lodów, gofrów, naleśników. Smakują obłędnie. Najzdrowsze są oczywiście owoce jadane na surowo. By zachować cenne składniki można je zamrozić i cieszyć się nimi np. zimą. Warto, bo porzeczki poprawiają odporność, stan skóry, są bogate w błonnik - najwięcej ma go czarna - i to ona jest najbardziej wartościową porzeczką. Oczyszcza organizm z toksyn, ma sporo witaminy C - wystarczy zjeść garść owoców, by pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. To nie koniec jej dobroczynnych właściwości. Czarna porzeczka jest bogata w antocyjany, które pełnią w organizmie funkcje ochronne - np. łagodzą kłopoty z żołądkiem, ból gardła. Powinny je jeść osoby, które chorują na miażdżycę, wątrobę, nerki czy migreny. Podobno porzeczka zapobiega także atakom astmy dzięki obecności przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwzapalne. Nie każdy jednak przepada za smakiem czarnej porzeczki. Zdrowe są także pozostałe dwa kolory. Czerwone kuleczki są bogate w witaminy: A, z grupy B, C, PP. Są źródłem żelaza i potasu. Poleca się je szczególnie osobom z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, cierpiącym na nadkwaśność, niestrawność.
Jakie przetwory robicie z porzeczek?
Mój dżem z czerwonej porzeczki:
1,5 kg czerwonej porzeczki
0,7 kg cukru
Owoce myjemy i oczyszczamy. Kilogram owoców zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 3 - 4 godziny. Po upływie tego czasu, gotujemy porzeczki na małym ogniu przez około 30 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia znowu gotujemy owoce przez 30 minut, po czym dodajemy pozostałe 0,5 kg porzeczek. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Gorący dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2013-07-16 12:00:00
Popularny chwast wzmacnia organizm
-
data publikacji: 2013-07-12 10:49:00
Sezon na rybkę
Lato, wakacje, morze, a jak morze to i rybka. Byle nie smażona i nie w panierce. Wybierajmy smażalnie, które serwują świeżą rybkę z grilla lub pieczoną w folii.
czytaj więcej »
Oczywiście jedzenie smażonej ryby od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, ale zdrowiej na pewno jest zjeść upieczoną, bez dodatku...
-
data publikacji: 2013-07-08 13:08:00
Na zimno do sałatki
Smażcie, gotujcie tylko na oliwie z oliwek, bo tak zdrowiej - głosili lekarze, kucharze, specjaliści od zdrowego żywienia. Zdrowa jest, ale tylko spożywana na zimno.
czytaj więcej »
Oliwa dzięki temu, że zawiera kwas oleinowy jest polecana osobom chorującym na miażdżycę, choroby serca, cukrzycę,...
-
data publikacji: 2013-06-27 15:30:00
Uwaga na kamienie!
Po raz kolejny okazuje się, że we wszystkim należy zachować umiar. Co z tego, że schudniemy jak potem będziemy musieli się leczyć z powodu różnych schorzeń. Z kolei zbyt wysoka masa ciała też zdrowiu nie służy. Dlatego gubiąc kilogramy warto robić to z głową.
Dieta o niskiej wartości...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2013-06-20 16:23:00
Pieczarka zamiast mięsa i na wadze mniej
Chętnie je kupujemy do pizzy, do krokietów, sosów czy do zupy. I dobrze, bo dostarczają nam witaminy D, dlatego warto jeść je szczególnie jesienią i zimą, gdy słońca mamy jak na lekarstwo. Poza tym są niskokaloryczne, mogą poprawiać odporność. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili...
czytaj więcej »
Popularne
-
Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
Barcelona Bus Turistic poza sezonem kursuje na dwóch liniach czerwonej i niebieskiej. Latem...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
O tym, jak wybierać zdrowe egzemplarze azalii i jak je pielęgnować, żeby długo kwitły,...
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
- Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Seks. Zaburzenia erekcji
- "Kraul" Hervé Lasgouttesa
- Zakażenia układu moczowego. Przyczyny
- Targi Dynamiczni 50 Plus Minus. Wrocław, 15 czerwca
- Cykle Jowisza w życiu człowieka
- W jaki sposób starać się o odszkodowanie, gdy uszkodziliśmy auto na zniszczonej drodze publicznej
- Jak operacje gruczołu krokowego wpływają na życie seksualne?
- Dorosłe dzieci a nowe związki rodziców
- Kino. Magia w blasku księżyca. Reżyseria Woody Allen
- Teatr Remus, Warszawa, Łódź, Białystok, "Obsesja"
- Tani Rachunek Oszczędnościowo-Rozliczeniowy (ROR)
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
benio | 24-07-2013