Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

12-08-2013

Najzdrowsze są czarne

Sezon porzeczkowy rozpoczęty. U mnie w spiżarni już stoją kompoty, dżemy i konfitury z czerwonej porzeczki, mama zaś robi przetwory z czarnej i potem się wymieniamy. Uwielbiam dżem porzeczkowy oraz całe owoce czarnej porzeczki zasypane cukrem i zapasteryzowane. Dodajemy je do lodów, gofrów, naleśników. Smakują obłędnie. Najzdrowsze są oczywiście owoce jadane na surowo. By zachować cenne składniki można je zamrozić i cieszyć się nimi np. zimą. Warto, bo porzeczki poprawiają odporność, stan skóry, są bogate w błonnik - najwięcej ma go czarna - i to ona jest najbardziej wartościową porzeczką. Oczyszcza organizm z toksyn, ma sporo witaminy C - wystarczy zjeść garść owoców, by pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. To nie koniec jej dobroczynnych właściwości. Czarna porzeczka jest bogata w antocyjany, które pełnią w organizmie funkcje ochronne - np. łagodzą kłopoty z żołądkiem, ból gardła. Powinny je jeść osoby, które chorują na miażdżycę, wątrobę, nerki czy migreny. Podobno porzeczka zapobiega także atakom astmy dzięki obecności przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwzapalne. Nie każdy jednak przepada za smakiem czarnej porzeczkiZdrowe są także pozostałe dwa kolory. Czerwone kuleczki są bogate w witaminy: A, z grupy B, C, PP. Są źródłem żelaza i potasu. Poleca się je szczególnie osobom z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, cierpiącym na nadkwaśność, niestrawność.  

Jakie przetwory robicie z porzeczek

 

Mój dżem z czerwonej porzeczki:

1,5 kg czerwonej porzeczki

0,7 kg cukru

Owoce myjemy i oczyszczamy. Kilogram owoców zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 3 - 4 godziny.  Po upływie tego czasu, gotujemy porzeczki na małym ogniu przez około 30 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia znowu gotujemy owoce przez 30 minut, po czym dodajemy pozostałe 0,5 kg porzeczek. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Gorący dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    benio | 24-07-2013

    Uwielbiam takie przetwory, tylko domowe, jak ktoś nie ma działki, to może iść na targ, kupić świeżych owoców od chłopa i sam napakuje sobie do słoiczków pyszności!

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-07-16 12:00:00

    Popularny chwast wzmacnia organizm

    Od lat walczę z nim na działce. I denerwuję się, gdy znów się pojawia. Jednak w przyszłym roku zrobię z niego użytek. Mlecz czyli mniszek lekarski to popularny chwast, którego nie lubimy, szczególnie gdy pojawia się w naszych ogródkach. 
    Moja znajoma parę dni temu dała mi słoiczek miodu z...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-07-12 10:49:00

    Sezon na rybkę

    Lato, wakacje, morze, a jak morze to i rybka. Byle nie smażona i nie w panierce. Wybierajmy smażalnie, które serwują świeżą rybkę z grilla lub pieczoną w folii.
    Oczywiście jedzenie smażonej ryby od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, ale zdrowiej na pewno jest zjeść upieczoną, bez dodatku...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-07-08 13:08:00

    Na zimno do sałatki

    Smażcie, gotujcie tylko na oliwie z oliwek, bo tak zdrowiej - głosili lekarze, kucharze, specjaliści od zdrowego żywienia. Zdrowa jest, ale tylko spożywana na zimno.
    Oliwa dzięki temu, że zawiera kwas oleinowy jest polecana osobom chorującym na miażdżycę, choroby serca, cukrzycę,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-27 15:30:00

    Uwaga na kamienie!

    Po raz kolejny okazuje się, że we wszystkim należy zachować umiar. Co z tego, że schudniemy jak potem będziemy musieli się leczyć z powodu różnych schorzeń. Z kolei zbyt wysoka masa ciała też zdrowiu nie służy. Dlatego gubiąc kilogramy warto robić to z głową. 

    Dieta o niskiej wartości...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-20 16:23:00

    Pieczarka zamiast mięsa i na wadze mniej

    Chętnie je kupujemy do pizzy, do krokietów, sosów czy do zupy. I dobrze, bo dostarczają nam witaminy D, dlatego warto jeść je szczególnie jesienią i zimą, gdy słońca mamy jak na lekarstwo. Poza tym są niskokaloryczne, mogą poprawiać odporność. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili...

    czytaj więcej »

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012