Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

20-06-2013

Pieczarka zamiast mięsa i na wadze mniej

Chętnie je kupujemy do pizzy, do krokietów, sosów czy do zupy. I dobrze, bo dostarczają nam witaminy D, dlatego warto jeść je szczególnie jesienią i zimą, gdy słońca mamy jak na lekarstwo. Poza tym są niskokaloryczne, mogą poprawiać odporność. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili badania, które wykazały, że jeśli zastąpimy czerwone mięso pieczarkami możemy sporo schudnąć. Przez rok grupa chętnych jadła porcję grzybów dziennie (około filiżanki) zamiast podobnej ilości mięsa, druga grupa zaś jadała na obiad mięso. Po roku, osoby jedzące pieczarki schudły ok. 3 kg i miały lepszy skład ciała (zawartość tłuszczu, wody, mięśni) niż grupa objadająca się mięsem. 

Inni naukowcy dowiedli zaś, że codzienne jedzenie pieczarek może wzmacniać odporność. Badając myszy sprawdzili, że suszone pieczarki podawane gryzoniom poprawiły ich odporność na zakażenia salmonellą. 

Codziennie to raczej jeść ich nie będę, bo aż tak bardzo za nimi nie przepadam. Ale już rydze, kurki to bym mogła często :) 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-06-13 12:55:00

    Kotlety mielone mogą być przyczyną raka

    Nie mam dobrych wieści dla miłośników czerwonego mięsa. Smażenie lub pieczenie soczystych kawałków może zwiększać ryzyko raka gruczołu krokowego nawet o 40 proc. Tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Południowej Karoliny, którzy przebadali 2 tys. panów, z których ponad połowa cierpiała na raka...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-07 14:24:00

    Poprawiają stan skóry, wybielają zęby

    Uwielbiam truskawki. Na działce dopiero dojrzewają i na nie czekam najbardziej, bo te które do tej pory kupiłam nie były tak smaczne. Przez częste opady deszczu są kwaśne, nie pachną tak jak powinny i szybko gniją. Gdy byłam dzieckiem ich smak był zupełnie inny - były słodsze, długo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-29 10:33:00

    Świerszcze zamiast frytek

    Larwami jedwabników raczyli się kiedyś moi znajomi podczas jednej z imprez. Chyba nie specjalnie przypadły im do gustu, bo sporo larw zostało w puszce :) Ale podobno chrupiący świerszcz smakuje dużo lepiej. Nie wiem czy akurat nam, Polakom. Chociaż pewnie każdemu zdarzyło się zjeść owada z...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-27 13:42:00

    Pijmy na zdrowie !

    Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy. Piję codziennie jedną filiżankę mocnej, zaparzonej w kawiarce kawy. A do drugiego śniadania obowiązkowo filiżanka zielonej herbaty, potem jeszcze dwie w ciągu dnia. Niedawno przeczytałam, że i kawa i zielona herbata zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Naukowcy...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-23 12:11:00

    Zamiast solniczki, doniczka z ziołami

     

    O tym, żeby ograniczać sól mówią już niemal wszyscy. Tylko co z tym robimy? Osoby lubiące dość mocno posolone potrawy pewnie nie wyobrażają sobie, że można ją odstawić. A ponoć wystarczą dwa tygodnie, by organizm odzwyczaił się od słonego smaku i polubił mniej przyprawiane tą przyprawą...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012