Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy. Piję codziennie jedną filiżankę mocnej, zaparzonej w kawiarce kawy. A do drugiego śniadania obowiązkowo filiżanka zielonej herbaty, potem jeszcze dwie w ciągu dnia. Niedawno przeczytałam, że i kawa i zielona herbata zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Naukowcy...
czytaj więcej »29-05-2013
Świerszcze zamiast frytek
Larwami jedwabników raczyli się kiedyś moi znajomi podczas jednej z imprez. Chyba nie specjalnie przypadły im do gustu, bo sporo larw zostało w puszce :) Ale podobno chrupiący świerszcz smakuje dużo lepiej. Nie wiem czy akurat nam, Polakom. Chociaż pewnie każdemu zdarzyło się zjeść owada z owocem albo warzywem. Owadami żywią się przede wszystkim mieszkańcy krajów azjatyckich, Afryki i Ameryki Środkowej. W Kambodży zjemy np. smażone pająki, w Tajlandii poczęstują nas smażonym chrząszczem, w południowych regionach Meksyku usmażone koniki polne zawija się w tortillę, zaś w Chinach są one podawane w formie szaszłyków. Nadziane na patyczki układa się na tacy i częstuje gości. W Europie, potrawą zawierającą owady jest np. casu marzu - owczy ser wytwarzany na Sardynii, w którym mieszkają żywe larwy much - martwe mogą świadczyć o nieświeżości sera. W smaku jest podobny do gorgonzoli. Dla mnie chyba najgorsze jest to, że te larwy wyskakują z sera na odległość nawet kilkunastu centymetrów. Sardyńczykom to raczej nie przeszkadza. Mało tego, wierzą oni, że ser jest afrodyzjakiem.
Być może i u nas za jakiś czas owady na dobre zagoszczą na stołach. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) namawia, by wprowadzić je do diety. Być może uda się dzięki nim opanować głód na świecie oraz zmniejszyć zanieczyszczenie środowiska. Owady mają wiele zalet: są łatwiejsze w hodowli niż np. bydło, potrzebują znacznie mniej pożywienia, szybko rosną. Mają także sporo białka i minerałów. Podobno konik polny dostarcza 20 procent protein i tylko 6 procent tłuszczu, a np. chude mięso wołowe - 24 procent protein i aż 18 procent tłuszczu.
Naukowcy z FAO twierdzą, że zjadanie owadów jest bezpieczne. I zanim przekonają się do nich ludzie, radzą, by spróbować karmić nimi zwierzęta. Badania nad możliwością karmienia drobiu owadami pokazały, że np. jedwabniki, szarańcza, larwy much, świerszcze czy koniki polne mogą być podawane kurom jako pasza.
Ja jednak zostanę przy warzywach.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2013-05-27 13:42:00
Pijmy na zdrowie !
-
data publikacji: 2013-05-23 12:11:00
Zamiast solniczki, doniczka z ziołami
O tym, żeby ograniczać sól mówią już niemal wszyscy. Tylko co z tym robimy? Osoby lubiące dość mocno posolone potrawy pewnie nie wyobrażają sobie, że można ją odstawić. A ponoć wystarczą dwa tygodnie, by organizm odzwyczaił się od słonego smaku i polubił mniej przyprawiane tą przyprawą...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2013-05-14 15:52:00
Błonnik bardzo potrzebny
O dobroczynnych właściwościach babki płesznik dowiedziałam się niedawno od znajomej, która piekła chleb z tymi nasionami. Babka jest bardzo bogata w błonnik i poleca się ją szczególnie osobom cierpiącym na zaparcia, pomaga też w odchudzaniu, dlatego często jest składnikiem...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2013-05-08 13:30:00
Bardziej sycąca niż olej
Badacze z Uniwersytetu Technicznego w Monachium i Uniwersytetu Wiedeńskiego (Austria) odkryli, że ludzie, którzy jedzą produkty zawierające oliwę z oliwek mają najwyższe stężenie hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości w porównaniu z osobami, które zamiast oliwy wybierają masło,...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2013-04-25 10:10:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Kartuskie gęsi smakują najlepiej
Dziś będzie o polskich badaniach i o polskim jedzeniu. Trochę zapomnianym, choć coraz częściej na powrót goszczącym na polskich stołach, czyli o gęsinie.
Naukowcy z wrocławskiego Uniwersytetu Ekonomicznego wspólnie z pracownikami Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu...
Popularne
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- „Hamlet” z Benedictem Cumberbatchem
- Stwardnienie skóry na łokciach i piętach
- Nauka języka obcego w dojrzałym wieku
- Polacy 50+ sami o sobie: Jesteśmy zadbani, aktywni i ambitni
- Konkurs kulinarny "Ruszamy na piknik!"
- Zakażenia układu moczowego. Leki dostępne bez recepty
- Co powinni jeść chorzy na cukrzycę?
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
benio | 11-06-2013