rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

29-05-2013

Świerszcze zamiast frytek

Larwami jedwabników raczyli się kiedyś moi znajomi podczas jednej z imprez. Chyba nie specjalnie przypadły im do gustu, bo sporo larw zostało w puszce :) Ale podobno chrupiący świerszcz smakuje dużo lepiej. Nie wiem czy akurat nam, Polakom. Chociaż pewnie każdemu zdarzyło się zjeść owada z owocem albo warzywem. Owadami żywią się przede wszystkim mieszkańcy krajów azjatyckich, Afryki i Ameryki Środkowej. W Kambodży zjemy np. smażone pająki, w Tajlandii poczęstują nas smażonym chrząszczem, w południowych regionach Meksyku usmażone koniki polne zawija się w tortillę, zaś w Chinach są one podawane w formie szaszłyków. Nadziane na patyczki układa się na tacy i częstuje gości. W Europie, potrawą zawierającą owady jest np. casu marzu - owczy ser wytwarzany na Sardynii, w którym mieszkają żywe larwy much - martwe mogą świadczyć o nieświeżości seraW smaku jest podobny do gorgonzoli. Dla mnie chyba najgorsze jest to, że te larwy wyskakują z sera na odległość nawet kilkunastu centymetrów. Sardyńczykom to raczej nie przeszkadza. Mało tego, wierzą oni, że ser jest afrodyzjakiem. 

Być może i u nas za jakiś czas owady na dobre zagoszczą na stołach. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) namawia, by wprowadzić je do diety. Być może uda się dzięki nim opanować głód na świecie oraz zmniejszyć zanieczyszczenie środowiska. Owady mają wiele zalet: są łatwiejsze w hodowli niż np. bydło, potrzebują znacznie mniej pożywienia, szybko rosną. Mają także sporo białka i minerałów. Podobno konik polny dostarcza 20 procent protein i tylko 6 procent tłuszczu, a np. chude mięso wołowe - 24 procent protein i aż 18 procent tłuszczu. 

Naukowcy z FAO twierdzą, że zjadanie owadów jest bezpieczne. I zanim przekonają się do nich ludzie, radzą, by spróbować karmić nimi zwierzęta. Badania nad możliwością karmienia drobiu owadami pokazały, że np. jedwabniki, szarańcza, larwy much, świerszcze czy koniki polne mogą być podawane kurom jako pasza. 

Ja jednak zostanę przy warzywach.  

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    benio | 11-06-2013

    Chciałbym, aby najpierw szef ONZ zjadł przed kamerami pięciodaniowy obiad z owadów. A potem ewentualnie pogadamy...

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-05-27 13:42:00

    Pijmy na zdrowie !

    Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy. Piję codziennie jedną filiżankę mocnej, zaparzonej w kawiarce kawy. A do drugiego śniadania obowiązkowo filiżanka zielonej herbaty, potem jeszcze dwie w ciągu dnia. Niedawno przeczytałam, że i kawa i zielona herbata zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Naukowcy...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-23 12:11:00

    Zamiast solniczki, doniczka z ziołami

     

    O tym, żeby ograniczać sól mówią już niemal wszyscy. Tylko co z tym robimy? Osoby lubiące dość mocno posolone potrawy pewnie nie wyobrażają sobie, że można ją odstawić. A ponoć wystarczą dwa tygodnie, by organizm odzwyczaił się od słonego smaku i polubił mniej przyprawiane tą przyprawą...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-14 15:52:00

    Błonnik bardzo potrzebny

     

    O dobroczynnych właściwościach babki płesznik dowiedziałam się niedawno od znajomej, która piekła chleb z tymi nasionami. Babka jest bardzo bogata w błonnik i poleca się ją szczególnie osobom cierpiącym na zaparcia, pomaga też w odchudzaniu, dlatego często jest składnikiem...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-08 13:30:00

    Bardziej sycąca niż olej

     

    Badacze z Uniwersytetu Technicznego w Monachium i Uniwersytetu Wiedeńskiego (Austria) odkryli, że ludzie, którzy jedzą produkty zawierające oliwę z oliwek mają najwyższe stężenie hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości w porównaniu z osobami, które zamiast oliwy wybierają masło,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-04-25 10:10:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Kartuskie gęsi smakują najlepiej

     

    Dziś będzie o polskich badaniach i o polskim jedzeniu. Trochę zapomnianym, choć coraz częściej na powrót goszczącym na polskich stołach, czyli o gęsinie

    Naukowcy z wrocławskiego Uniwersytetu Ekonomicznego wspólnie z pracownikami Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012