Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

13-06-2013

Kotlety mielone mogą być przyczyną raka

Nie mam dobrych wieści dla miłośników czerwonego mięsa. Smażenie lub pieczenie soczystych kawałków może zwiększać ryzyko raka gruczołu krokowego nawet o 40 proc. Tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Południowej Karoliny, którzy przebadali 2 tys. panów, z których ponad połowa cierpiała na raka prostaty.

Badacze analizowali jakiego rodzaju i ile mięsa jadali mężczyźni oraz w jaki sposób je przyrządzali. Ci, którzy tygodniowo wcinali ponad 1,5 porcji smażonego czerwonego mięsa byli po 30 proc. bardziej narażeni na rozwój raka prostaty, natomiast u panów, którzy jedli ponad 2,5 porcji czerwonego mięsa pieczonego w wysokiej temperaturze, ryzyko było wyższe o 40 proc. Ponadto naukowcy zaobserwowali, że ryzyko raka prostaty było mniejsze wśród panów jadających pieczony drób w porównaniu z tymi, którzy wybierali smażonego kurczaka czy indyka. Ryzyko zachorowania na raka prostaty może być wynikiem chemicznych składników, które powstają, gdy przyrządzamy mięsa w wysokich temperaturach. Mogą one uszkadzać nasze DNA. Mowa o heterocyklicznych aminach aromatycznych (HAA). Groźne są także wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które wydzielają się, gdy wędzimy lub grillujemy mięso

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    benio | 13-06-2013

    coraz częściej przekonuję się, że bycie weganinem ma znacznie więcej zalet niż się wydaje tym, którzy sądzą, że ma same wady

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-06-07 14:24:00

    Poprawiają stan skóry, wybielają zęby

    Uwielbiam truskawki. Na działce dopiero dojrzewają i na nie czekam najbardziej, bo te które do tej pory kupiłam nie były tak smaczne. Przez częste opady deszczu są kwaśne, nie pachną tak jak powinny i szybko gniją. Gdy byłam dzieckiem ich smak był zupełnie inny - były słodsze, długo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-29 10:33:00

    Świerszcze zamiast frytek

    Larwami jedwabników raczyli się kiedyś moi znajomi podczas jednej z imprez. Chyba nie specjalnie przypadły im do gustu, bo sporo larw zostało w puszce :) Ale podobno chrupiący świerszcz smakuje dużo lepiej. Nie wiem czy akurat nam, Polakom. Chociaż pewnie każdemu zdarzyło się zjeść owada z...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-27 13:42:00

    Pijmy na zdrowie !

    Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy. Piję codziennie jedną filiżankę mocnej, zaparzonej w kawiarce kawy. A do drugiego śniadania obowiązkowo filiżanka zielonej herbaty, potem jeszcze dwie w ciągu dnia. Niedawno przeczytałam, że i kawa i zielona herbata zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Naukowcy...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-23 12:11:00

    Zamiast solniczki, doniczka z ziołami

     

    O tym, żeby ograniczać sól mówią już niemal wszyscy. Tylko co z tym robimy? Osoby lubiące dość mocno posolone potrawy pewnie nie wyobrażają sobie, że można ją odstawić. A ponoć wystarczą dwa tygodnie, by organizm odzwyczaił się od słonego smaku i polubił mniej przyprawiane tą przyprawą...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-14 15:52:00

    Błonnik bardzo potrzebny

     

    O dobroczynnych właściwościach babki płesznik dowiedziałam się niedawno od znajomej, która piekła chleb z tymi nasionami. Babka jest bardzo bogata w błonnik i poleca się ją szczególnie osobom cierpiącym na zaparcia, pomaga też w odchudzaniu, dlatego często jest składnikiem...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012