rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

27-06-2013

Uwaga na kamienie!

Po raz kolejny okazuje się, że we wszystkim należy zachować umiar. Co z tego, że schudniemy jak potem będziemy musieli się leczyć z powodu różnych schorzeń. Z kolei zbyt wysoka masa ciała też zdrowiu nie służy. Dlatego gubiąc kilogramy warto robić to z głową. 

Dieta o niskiej wartości kalorycznej może przyczynić się do powstania kamieni żółciowych - wynika z badań szwedzkich uczonych, którzy przeanalizowali dane ponad 6, 5 tys. osób. Połowa z nich przez trzy miesiące była na intensywnej diecie odchudzającej liczącej 500 kalorii (przez 6-10 tygodni przyjmowali jedynie płynne pokarmy), a druga połowa stosowała mniej radykalną dietę niskokaloryczną od 1200 do 1500 kalorii (w tym dwa płynne posiłki). Po upływie trzech miesięcy, obie grupy zaczęły jeść normalne dania oraz przez 9 miesięcy musiały zdrowo się odżywiać i ćwiczyć. Po trzech miesiącach diety, uczestnicy z pierwszej grupy zrzucili około 13,5 kg, a z drugiej ok. 8 kg. Po roku było to odpowiednio 11 i 8 kg.

I pewnie ci, którzy mieli nadwagę bardzo się ucieszyli. Taka dieta miała też swoje minusy. Kamienie żółciowe wykryto u 48 osób stosujących radykalną dietę i 16 osób stosujących dietę umiarkowaną. Chorzy musieli być hospitalizowani. Nie wiadomo jednak dlaczego tak się stało, ale według badaczy może to być spowodowane ubogą dietą, która może wpływać na zawartość soli i cholesterolu w żółci oraz na jej zastój w pęcherzyku żółciowym, a to właśnie prowadzi do powstawania złogów.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    benio | 28-06-2013

    bo trzeba jeść normalnie, chodzić na piechotę i zajmować się czymś w wolnym czasie.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-06-20 16:23:00

    Pieczarka zamiast mięsa i na wadze mniej

    Chętnie je kupujemy do pizzy, do krokietów, sosów czy do zupy. I dobrze, bo dostarczają nam witaminy D, dlatego warto jeść je szczególnie jesienią i zimą, gdy słońca mamy jak na lekarstwo. Poza tym są niskokaloryczne, mogą poprawiać odporność. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-13 12:55:00

    Kotlety mielone mogą być przyczyną raka

    Nie mam dobrych wieści dla miłośników czerwonego mięsa. Smażenie lub pieczenie soczystych kawałków może zwiększać ryzyko raka gruczołu krokowego nawet o 40 proc. Tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Południowej Karoliny, którzy przebadali 2 tys. panów, z których ponad połowa cierpiała na raka...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-07 14:24:00

    Poprawiają stan skóry, wybielają zęby

    Uwielbiam truskawki. Na działce dopiero dojrzewają i na nie czekam najbardziej, bo te które do tej pory kupiłam nie były tak smaczne. Przez częste opady deszczu są kwaśne, nie pachną tak jak powinny i szybko gniją. Gdy byłam dzieckiem ich smak był zupełnie inny - były słodsze, długo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-29 10:33:00

    Świerszcze zamiast frytek

    Larwami jedwabników raczyli się kiedyś moi znajomi podczas jednej z imprez. Chyba nie specjalnie przypadły im do gustu, bo sporo larw zostało w puszce :) Ale podobno chrupiący świerszcz smakuje dużo lepiej. Nie wiem czy akurat nam, Polakom. Chociaż pewnie każdemu zdarzyło się zjeść owada z...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-27 13:42:00

    Pijmy na zdrowie !

    Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy. Piję codziennie jedną filiżankę mocnej, zaparzonej w kawiarce kawy. A do drugiego śniadania obowiązkowo filiżanka zielonej herbaty, potem jeszcze dwie w ciągu dnia. Niedawno przeczytałam, że i kawa i zielona herbata zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Naukowcy...

    czytaj więcej »

Popularne

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012