Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

12-07-2013

Sezon na rybkę

Lato, wakacje, morze, a jak morze to i rybka. Byle nie smażona i nie w panierce. Wybierajmy smażalnie, które serwują świeżą rybkę z grilla lub pieczoną w folii.
Oczywiście jedzenie smażonej ryby od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, ale zdrowiej na pewno jest zjeść upieczoną, bez dodatku tłuszczu. Pamiętajmy, że smażenie na mocno podgrzanym oleju powoduje, że może on przekształcić się w tłuszcz trans. A panierka chłonie ten tłuszcz jak gąbka. Taka ryba jest niezdrowa i bardzo kaloryczna.  
Ryby jeść trzeba, bo zwierają dobre tłuszcze, których organizm potrzebuje. Gdzieś przeczytałam, że podczas smażenia te tłuszcze mogą ulec uszkodzeniu, zatem może się okazać, że ryba z patelni nie ma wiele właściwości zdrowotnych.  
Skoro mowa o tłuszczach trans, to pamiętajmy, że sporo jest ich również w gotowych ciastach. Zatem jeśli zdecydujemy się na smażonego dorsza nie kupujmy do niego frytek i ciasta na deser.

Udanych wakacji !

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    benio | 16-07-2013

    Rybę uwielbiam z wędzarni, w Dźwirzynie jest wędzarnia, która z rana dostaje świeżą sprawiona rybę prosto z portu, zaraz ją ładują do szafy i na gorąco nad ogniem wędzą. Do popołudnia jest dostępna ryba świeżo znad ognia. Pycha!

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-07-08 13:08:00

    Na zimno do sałatki

    Smażcie, gotujcie tylko na oliwie z oliwek, bo tak zdrowiej - głosili lekarze, kucharze, specjaliści od zdrowego żywienia. Zdrowa jest, ale tylko spożywana na zimno.
    Oliwa dzięki temu, że zawiera kwas oleinowy jest polecana osobom chorującym na miażdżycę, choroby serca, cukrzycę,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-27 15:30:00

    Uwaga na kamienie!

    Po raz kolejny okazuje się, że we wszystkim należy zachować umiar. Co z tego, że schudniemy jak potem będziemy musieli się leczyć z powodu różnych schorzeń. Z kolei zbyt wysoka masa ciała też zdrowiu nie służy. Dlatego gubiąc kilogramy warto robić to z głową. 

    Dieta o niskiej wartości...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-20 16:23:00

    Pieczarka zamiast mięsa i na wadze mniej

    Chętnie je kupujemy do pizzy, do krokietów, sosów czy do zupy. I dobrze, bo dostarczają nam witaminy D, dlatego warto jeść je szczególnie jesienią i zimą, gdy słońca mamy jak na lekarstwo. Poza tym są niskokaloryczne, mogą poprawiać odporność. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-13 12:55:00

    Kotlety mielone mogą być przyczyną raka

    Nie mam dobrych wieści dla miłośników czerwonego mięsa. Smażenie lub pieczenie soczystych kawałków może zwiększać ryzyko raka gruczołu krokowego nawet o 40 proc. Tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Południowej Karoliny, którzy przebadali 2 tys. panów, z których ponad połowa cierpiała na raka...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-07 14:24:00

    Poprawiają stan skóry, wybielają zęby

    Uwielbiam truskawki. Na działce dopiero dojrzewają i na nie czekam najbardziej, bo te które do tej pory kupiłam nie były tak smaczne. Przez częste opady deszczu są kwaśne, nie pachną tak jak powinny i szybko gniją. Gdy byłam dzieckiem ich smak był zupełnie inny - były słodsze, długo...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012