Na zimno do sałatki
Smażcie, gotujcie tylko na oliwie z oliwek, bo tak zdrowiej - głosili lekarze, kucharze, specjaliści od zdrowego żywienia. Zdrowa jest, ale tylko spożywana na zimno.
Oliwa dzięki temu, że zawiera kwas oleinowy jest polecana osobom chorującym na miażdżycę, choroby serca, cukrzycę, nadciśnienie. Powinny ją włączyć do menu także osoby mające wysoki cholesterol. Musimy jednak pamiętać, że oliwa zachowuje swoje właściwości zdrowotne tylko wtedy, gdy jej nie podgrzewamy. Zatem przyprawiajmy nią sałatki, ale nie smażmy na niej, nie gotujmy, nie podgrzewajmy dań. Naukowcy z uniwersytetu w Porto udowodnili, że pod wpływem temperatury oliwa traci wszystkie swoje właściwości. Podpowiadają co prawda, że minimalne ogrzanie oliwy lub dodanie jej do potrawy pod koniec gotowania, nie spowoduje utraty cennych składników. Ale ja zdecydowanie wolę ją na zimno np. do pomidorów lub z grzankami. A do smażenia wybieram olej.
benio | 09-07-2013