rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

08-07-2013

Na zimno do sałatki

Smażcie, gotujcie tylko na oliwie z oliwek, bo tak zdrowiej - głosili lekarze, kucharze, specjaliści od zdrowego żywienia. Zdrowa jest, ale tylko spożywana na zimno.
Oliwa dzięki temu, że zawiera kwas oleinowy jest polecana osobom chorującym na miażdżycę, choroby serca, cukrzycę, nadciśnienie. Powinny ją włączyć do menu także osoby mające wysoki cholesterol. Musimy jednak pamiętać, że oliwa zachowuje swoje właściwości zdrowotne tylko wtedy, gdy jej nie podgrzewamy. Zatem przyprawiajmy nią sałatki, ale nie smażmy na niej, nie gotujmy, nie podgrzewajmy dań. Naukowcy z uniwersytetu w Porto udowodnili, że pod wpływem temperatury oliwa traci wszystkie swoje właściwości. Podpowiadają co prawda, że minimalne ogrzanie oliwy lub dodanie jej do potrawy pod koniec gotowania, nie spowoduje utraty cennych składników. Ale ja zdecydowanie wolę ją na zimno np. do pomidorów lub z grzankami. A do smażenia wybieram olej.

nie lubię lubię to | Osoby które to lubią: bfk19543005.

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-06-27 15:30:00

    Uwaga na kamienie!

    Po raz kolejny okazuje się, że we wszystkim należy zachować umiar. Co z tego, że schudniemy jak potem będziemy musieli się leczyć z powodu różnych schorzeń. Z kolei zbyt wysoka masa ciała też zdrowiu nie służy. Dlatego gubiąc kilogramy warto robić to z głową. 

    Dieta o niskiej wartości...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-20 16:23:00

    Pieczarka zamiast mięsa i na wadze mniej

    Chętnie je kupujemy do pizzy, do krokietów, sosów czy do zupy. I dobrze, bo dostarczają nam witaminy D, dlatego warto jeść je szczególnie jesienią i zimą, gdy słońca mamy jak na lekarstwo. Poza tym są niskokaloryczne, mogą poprawiać odporność. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-13 12:55:00

    Kotlety mielone mogą być przyczyną raka

    Nie mam dobrych wieści dla miłośników czerwonego mięsa. Smażenie lub pieczenie soczystych kawałków może zwiększać ryzyko raka gruczołu krokowego nawet o 40 proc. Tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Południowej Karoliny, którzy przebadali 2 tys. panów, z których ponad połowa cierpiała na raka...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-07 14:24:00

    Poprawiają stan skóry, wybielają zęby

    Uwielbiam truskawki. Na działce dopiero dojrzewają i na nie czekam najbardziej, bo te które do tej pory kupiłam nie były tak smaczne. Przez częste opady deszczu są kwaśne, nie pachną tak jak powinny i szybko gniją. Gdy byłam dzieckiem ich smak był zupełnie inny - były słodsze, długo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-05-29 10:33:00

    Świerszcze zamiast frytek

    Larwami jedwabników raczyli się kiedyś moi znajomi podczas jednej z imprez. Chyba nie specjalnie przypadły im do gustu, bo sporo larw zostało w puszce :) Ale podobno chrupiący świerszcz smakuje dużo lepiej. Nie wiem czy akurat nam, Polakom. Chociaż pewnie każdemu zdarzyło się zjeść owada z...

    czytaj więcej »

Popularne

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012