Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

16-07-2013

Popularny chwast wzmacnia organizm

Od lat walczę z nim na działce. I denerwuję się, gdy znów się pojawia. Jednak w przyszłym roku zrobię z niego użytek. Mlecz czyli mniszek lekarski to popularny chwast, którego nie lubimy, szczególnie gdy pojawia się w naszych ogródkach. 
Moja znajoma parę dni temu dała mi słoiczek miodu z mleczy. Za miodem nie przepadam, ale ten smakuje...wyśmienicie. Lekko cytrynowy. Idealny do herbaty lub do podjadania łyżeczką. 
Zastanawiałam się czy taki miód ma podobne zalety jak ten od pszczół i okazuje się, że ma sporo właściwości leczniczych. Starożytni Grecy używali soku z mniszka do leczenia zapalenia oka. Dziś stosuje się go przy przeziębieniu, w infekcjach gardła, przy uporczywym kaszlu. Poprawia odporność organizmu, trawienie, działa moczopędnie, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza wątrobę oraz ma działanie antynowotworowe. Badania potwierdziły, że mniszek lekarski w różnej postaci pomaga zwalczać raka prostaty, czerniaka oraz białaczkę. 
Kuracje z mniszka polecane są także osobom, które mają kłopoty z funkcjonowaniem wątroby, woreczka żółciowego i nerek. Roślinę wykorzystuje się także w kuchni jako dodatek do sałatek czy zup. 
Podobno, oprócz syropu czy miodu, niektórzy robią z niego wino.

Kwiaty należy zbierać na początku ich kwitnienia. I pamiętajmy, by wybierać łąki ekologiczne, z dala od dróg, oprysków i nawozów. Żeby zrobić kilka słoiczków trzeba tych kwiatków trochę uzbierać - niektóre przepisy podają, że nawet 600 sztuk, inne 300. 

MIÓD Z KWIATÓW MNISZKA LEKARSKIEGO:
500 kwiatów
3 cytryny
1 kg cukru
1 litr wody

Kwiaty dokładnie płuczemy. Cytryny obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy cytryny i gotujemy. Do gotującego się płynu wrzucamy kwiatki i całość gotujemy jeszcze na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut  Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy kwiaty, a do płynu dodajemy cukier i gotujemy 1,5 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie podgrzewamy gotowy miód i przelewamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    benio | 17-07-2013

    całkiem smakowicie brzmi ten przepis, mniszka można też dodawać do sałatek, np. z serem w kostkę i niewielkimi grzankami plus winegrecik jakiś

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-07-12 10:49:00

    Sezon na rybkę

    Lato, wakacje, morze, a jak morze to i rybka. Byle nie smażona i nie w panierce. Wybierajmy smażalnie, które serwują świeżą rybkę z grilla lub pieczoną w folii.
    Oczywiście jedzenie smażonej ryby od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, ale zdrowiej na pewno jest zjeść upieczoną, bez dodatku...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-07-08 13:08:00

    Na zimno do sałatki

    Smażcie, gotujcie tylko na oliwie z oliwek, bo tak zdrowiej - głosili lekarze, kucharze, specjaliści od zdrowego żywienia. Zdrowa jest, ale tylko spożywana na zimno.
    Oliwa dzięki temu, że zawiera kwas oleinowy jest polecana osobom chorującym na miażdżycę, choroby serca, cukrzycę,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-27 15:30:00

    Uwaga na kamienie!

    Po raz kolejny okazuje się, że we wszystkim należy zachować umiar. Co z tego, że schudniemy jak potem będziemy musieli się leczyć z powodu różnych schorzeń. Z kolei zbyt wysoka masa ciała też zdrowiu nie służy. Dlatego gubiąc kilogramy warto robić to z głową. 

    Dieta o niskiej wartości...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-20 16:23:00

    Pieczarka zamiast mięsa i na wadze mniej

    Chętnie je kupujemy do pizzy, do krokietów, sosów czy do zupy. I dobrze, bo dostarczają nam witaminy D, dlatego warto jeść je szczególnie jesienią i zimą, gdy słońca mamy jak na lekarstwo. Poza tym są niskokaloryczne, mogą poprawiać odporność. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych przeprowadzili...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-06-13 12:55:00

    Kotlety mielone mogą być przyczyną raka

    Nie mam dobrych wieści dla miłośników czerwonego mięsa. Smażenie lub pieczenie soczystych kawałków może zwiększać ryzyko raka gruczołu krokowego nawet o 40 proc. Tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Południowej Karoliny, którzy przebadali 2 tys. panów, z których ponad połowa cierpiała na raka...

    czytaj więcej »

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012