rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

03-09-2013

Flawonoidy rozprawią się z rakiem trzustki

Flawonoidy to organiczne związki chemiczne, które znajdziemy m.in. w owocach, warzywach, ziołach. Chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz wzmacniają system odpornościowy organizmu, a także zapobiegają chorobom serca. Te związki możemy znaleźć np. w selerze, w zielonej herbacie, w brokułach, kapuście, winogronach, cebuli, jabłkach, czerwonym winie i kakao. Naukowcy z University of Illinois zbadali, że regularne jedzenie selera może pomóc w leczeniu raka trzustki, który jest jednym z najbardziej agresywnych i najgorzej rokujących nowotworów. A dlaczego akurat wybrano seler? Ponieważ zawiera najwięcej flawonoidów: apigeninę, która pozwala skuteczniej walczyć z komórkami rakowymi oraz pozwala lepiej znosić chemioterapię i luteolinę, która ma silne właściwości przeciwzapalne. 

Badacze zastrzegają jednak, że produkty bogate we flawonoidy nie wyleczą nas z raka, ale mogą być przydatne np. w opracowaniu jeszcze skuteczniejszych leków w walce z nowotworami. Inne badania wykazują, że flawonoidy mogą osłabiać działanie chemioterapii, jeśli będą stosowane w tym samym czasie, co ona. Zatem opracowanie leków na bazie tych związków będzie wymagało prawdopodobnie jeszcze wielu badań. 

A seler warto jeść. Na zdrowie. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2013-08-29 11:39:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Szczęście mierzone w kilogramach

    Jesteś szczęśliwym mężem lub żoną? Uważaj, bo możesz przytyć. Amerykańscy naukowcy są zdania, że w ciągu kilku lat po ślubie, kochającym się parom przybywa kilogramów. Dlaczego? Bo, po pierwsze, ponoć są pewni swoich uczuć, swojej pozycji w związku, a po drugie nie planują kolejnego ślubu, w...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-27 11:19:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Najlepsza z beczki

    Uwielbiam kiszoną kapustę. Kwaśną, jędrną, domową. Ta ze sklepu mi nie smakuje. No chyba, że z małych warzywniaków, które sprzedają ją z beczki. Właśnie taka kapusta ma najwięcej korzystnych dla zdrowia składników. Ta ze słoika lub z torebki jest pasteryzowana i w związku z tym pozbawiona...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-22 14:47:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Na zdrowe stawy tłusta rybka

    Ryba wpływa na zdrowie i nie ma ku temu żadnych wątpliwości. Powinno się ją jeść najlepiej parę razy w tygodniu. Naukowcy ze Sztokholmu przekonują, że jedzenie np. łososia, śledzia, tuńczyka, makreli albo innych tłustych ryb zmniejsza ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), aż o 52...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-16 09:29:00

    Mężczyzno, zrób sobie kanapkę!

    Znam wielu mężczyzn, którzy nie przywiązują wagi do pierwszego posiłku. Jeśli nie mają gotowego śniadania na stole, nie będą jeść. W godzinach popołudniowych przekąszą kupionego po drodze kabanosa, drożdżówki z makiem lub trójkąt serka i popiją słodkim napojem. A po powrocie do domu, do...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-08-12 10:59:00

    Najzdrowsze są czarne

    Sezon porzeczkowy rozpoczęty. U mnie w spiżarni już stoją kompoty, dżemy i konfitury z czerwonej porzeczki, mama zaś robi przetwory z czarnej i potem się wymieniamy. Uwielbiam dżem porzeczkowy oraz całe owoce czarnej porzeczki zasypane cukrem i zapasteryzowane. Dodajemy je do lodów, gofrów,...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012