Nie kupujcie popcornu, który przygotowuje się w mikrofalówce, bo jest bardzo szkodliwy. Naukowcy z Center for Drug Design na University of Minnesota wzięli go ostatnio pod lupę. Okazuje się, że producenci dodają do niego diacetyl. To żółta ciecz, która nadaje potrawom maślany smak i jest...
czytaj więcej »16-10-2013
Chemia jest wszędzie !
Chemia jest wszędzie, nawet w warzywach. Bezpowrotnie minęły czasy, kiedy produkty prosto z pola były zdrowe. Są co prawda ekologiczne jarzyny, ale czy cena jaką trzeba nam zapłacić pozwala na ich codzienne kupowanie? Nie każdego na to stać. Ostatnio przeczytałam, że amerykańska organizacja Enviromental Working Group zbadała, które jarzyny i owoce mają najwięcej chemii. Wielu z nas wśród najbardziej zanieczyszczonych warzyw wymienia przede wszystkim sałatę, która kumuluje ołów, dlatego nie powinno się jej siać przy ruchliwych drogach. Ale oprócz ołowiu, są jeszcze pestycydy, które nasi rolnicy chętnie wykorzystują w walce ze szkodnikami, bakteriami, grzybami. Pestycydy bardzo nam szkodzą. Badania pokazują, że jeśli przez długi czas w naszym organizmie będzie się utrzymywać wysokie ich stężenie, wówczas narażamy się na zachorowanie na raka, na zaburzenia ze strony układu nerwowego czy zaburzenia hormonów.
Według amerykańskiej organizacji najbardziej nafaszerowane chemią są jabłka. I chyba jest w tym sporo prawdy, bowiem kiedyś czytałam, że sadownik zanim dostarczy jabłko do sklepu opryskuje je nawet kilkanaście razy. To dlatego takie jabłka pięknie wyglądają nawet zimą. Moje jabłka z działki, nie pryskane, przechowywane w chłodnym pomieszczeniu, z czasem zaczynają "się marszczyć". A te sklepowe zawsze są jędrne.
Na liście, za jabłkami są: truskawki, winogrona, seler, brzoskwinie, szpinak, słodka papryka, nektarynki, ogórki i ziemniaki. Najmniej zanieczyszczone są natomiast: słodka kukurydza, cebula, ananas, awokado, kapusta, zielony groszek, papaja, mango, szparagi, bakłażan. Specjaliści podkreślają, by wybierać owoce od polskiego rolnika, który nie stosuje dużej ilości chemii. Przed zakupem najlepiej powąchać owoc lub warzywo. Zdarza się, ale raczej w supermarketach, że np. truskawki czy pomidory są opryskane specjalnymi zapachami, które po ich umyciu znikają. Warto też zwrócić uwagę na wygląd: jeśli pomidor ma małe dziurki, to znaczy, że był naszpikowany chemią, by szybciej dojrzał. Pamiętajmy, że naturalne produkty mają różne plamki czy ubytki.
Latem warto hodować warzywa na własnym balkonie, papryce, pomidorkom koktajlowym wystarczy doniczka z ziemią i słońce. A poza sezonem radzę, by pomidorów nie kupować, a po warzywa i owoce najlepiej jeździć na targ.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2013-10-07 11:20:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Unikajmy przetworzonej żywności !
-
data publikacji: 2013-09-20 13:00:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Pomarańcza na choroby
Bardzo lubię świeżo wyciskany sok pomarańczowy. Zimą, kiedy cytrusy najlepiej smakują, chętnie pijemy taki sok na śniadanie. Niedawno przeczytałam, że działa on bardzo korztystnie na nasze zdrowie. Podobno warto go pić w profilaktyce chorób nowotworowych. Byle nie przesadzać z ilością, bo...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2013-09-17 08:40:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Biała, zielona czy czarna ?
Zielona, biała i czarna to herbaty, które zawsze znajdę w kuchennej szufladzie. Jesienią i zimą najczęściej piję czarną z cytryną. Najlepiej mnie rozgrzewa. W ciepłe dni nic nie gasi pragnienia lepiej niż filiżanka białej lub zielonej. Uwielbiam je za ich smak. A do tego mają jeszcze sporo...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2013-09-10 12:47:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Groźna bakteria w jedzeniu
Parę dni temu w Domu Pomocy Społecznej Olsztynie oraz w szpitalu w Dobrym Mieście zatruło się kilkadziesiąt osób. Przyczyną zatruć była prawdopodobnie bakteria laseczki woskowej (bacillus cereus), a dokładnie toksyny przez nią wytwarzane. Tę bakterię wykryto w próbkach żywności (w zupie...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2013-09-03 09:57:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Flawonoidy rozprawią się z rakiem trzustki
Flawonoidy to organiczne związki chemiczne, które znajdziemy m.in. w owocach, warzywach, ziołach. Chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz wzmacniają system odpornościowy organizmu, a także zapobiegają chorobom serca. Te...
czytaj więcej »
Popularne
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- „Hamlet” z Benedictem Cumberbatchem
- Stwardnienie skóry na łokciach i piętach
- Nauka języka obcego w dojrzałym wieku
- Polacy 50+ sami o sobie: Jesteśmy zadbani, aktywni i ambitni
- Konkurs kulinarny "Ruszamy na piknik!"
- Zakażenia układu moczowego. Leki dostępne bez recepty
- Co powinni jeść chorzy na cukrzycę?
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |