Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 0

odwiedziny: 75      poprzedni | następny

» powrót

Eskalopki w sosie kurkowym

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

Eskalopki:

1 kg schabu bez kości
sól
świeżo zmielony pieprz
mąka do oprószenia
masło klarowane lub olej do smażenia

Sos:

60 dag świeżych kurek
1 duża cebula
łyżka masła klarowanego
100-150 ml śmietany crème fraîche
sól
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Umyć kurki. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na dużej patelni na łyżce masła. W tym czasie większe kurki pokroić, drobne zostawiając w całości i dodać do cebuli. Dusić na średnim ogniu kilka minut, a następnie dodać śmietanę, lekko posolić i dalej dusić pod przykryciem. Schab pokroić na 1 cm kotlety i rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć i obtoczyć w mące. Na drugiej patelni rozgrzać masło lub olej i smażyć eskalopki na rumiano, a po usmażeniu przekładać do sosu. Gdyby sos jest za gęsty, a dodatkowo zgęstnieje po dodaniu usmażonego w mące mięsa, podlać sos wodą i odpowiednio przyprawić do smaku. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubionymi warzywami.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012