Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 3

odwiedziny: 16      poprzedni |

» powrót

Pierogi zaparzane mlekiem z grzybami

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

Pierogi zaparzane mlekiem z kurkami

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka mleka

szczypta soli

Nadzienie:

300 g grzybów (pieczarki,prawdziwki,podgrzybki-do wyboru)

1 cebula

½ pęczka natki pietruszki

3 łyżki oleju

sól

świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować farsz. Grzyby oczyścić, umyć, drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista, dodać grzyby , smażyć jeszcze 7 minut na dość silnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić posiekaną drobno natką, solą i pieprzem. Farsz można zmielić w maszynce, wtedy będzie gęsty, ja jednak wolę czuć kawałeczki grzybów. Teraz ciasto: Do miski wsypać mąkę, zalać jedną szklanką wrzącego mleka i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i bardzo plastyczne. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012