Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 49

odwiedziny: 56      poprzedni | następny

» powrót

Grzyby marynowane

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

Przygotowanie grzybów:
1.5 kg. grzybów
1 łyżka soli
1 litr wody do gotowania grzybów
1 cebula

Zalewa:
3 szkl.wody
1 szkl.octu 10%
3 łyżki cukru,
1,5 łyżki soli
kilka ziaren pieprzu,
kilka ziaren ziela angielskiego,
liście laurowe,
cebula pokrojona w krążki

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli. Gotować aż grzyby będą miękkie. Czas gotowania grzybów: - maślaki,kurki,gąski,turki ok.10-15 min. - podgrzybki,borowiki ok.30 min. Grzyby wyjąć z wody, odsączyć i zostawić do ostygnięcia. Następnie ułożyć w słoiku. Ocet rozcieńczyć z 3 szklankami wody, dodać cebulę,sól,cukier i przyprawy, gotować zalewę ok.15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby aby były zakryte. Dodać z listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Cebulę usuwamy. Słoiki zakrywamy i dla pewności odwracamy do góry dnem, aby sprawdzić czy nie ciekną. Można pasteryzować ok.20 min. Smacznego!


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012