- łatwe
- powyżej 60 min
- Dodał: bfk19543005
Składniki:
1.5 kg. grzybów
1 łyżka soli
1 litr wody do gotowania grzybów
1 cebula
Zalewa:
3 szkl.wody
1 szkl.octu 10%
3 łyżki cukru,
1,5 łyżki soli
kilka ziaren pieprzu,
kilka ziaren ziela angielskiego,
liście laurowe,
cebula pokrojona w krążki
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli. Gotować aż grzyby będą miękkie. Czas gotowania grzybów: - maślaki,kurki,gąski,turki ok.10-15 min. - podgrzybki,borowiki ok.30 min. Grzyby wyjąć z wody, odsączyć i zostawić do ostygnięcia. Następnie ułożyć w słoiku. Ocet rozcieńczyć z 3 szklankami wody, dodać cebulę,sól,cukier i przyprawy, gotować zalewę ok.15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby aby były zakryte. Dodać z listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Cebulę usuwamy. Słoiki zakrywamy i dla pewności odwracamy do góry dnem, aby sprawdzić czy nie ciekną. Można pasteryzować ok.20 min. Smacznego!
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.