Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 88

odwiedziny: 142      poprzedni | następny

» powrót

PIZZA Z KURKAMI I KIEŁBASĄ

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

• 30 dag kiełbasy np. podwawelskiej
• 20 dag kurek
• 2 małe cebule
• 1 czerwona papryka
• 50 dag mąki
• 1 puszka pomidorów w kawałkach
• 1 kulka mozzarelli
• ok. 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
• 2 łyżeczki suszonej bazylii
• 5 dag drożdży
• Cukier, sól, pieprz, masło

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos: jedną cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oliwy, dodaj pomidory i duś ok. 15 minut. Dopraw do smaku połowa ziół, sola oraz pieprzem. Kurki opłucz, osusz i chwilę przesmaż na maśle. Przygotuj ciasto: Utrzyj drożdże z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstaw na 20 minut. Mąkę przesiej, dodaj płaska łyżeczkę soli, rozpuszczone drożdże, odrobinę cukru i wodę. Wyrabiaj ciasto co jakiś czas dodając oliwę z oliwek (5 łyżek), na końcu przykryj je ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiełbasę pokrój w plasterki, paprykę w kostkę a cebulę w plasterki. Ciasto podziel na 2 części, rozwałkuj na placki i przełóż do wysmarowanych olejem tortownic. Każdy placek posmaruj sosem, obłóż cebulą, papryką, kiełbasą i kurkami. Posyp suszoną bazylią i startą mozzarellą. Piekarnik rozgrzej do 180oC, wstaw pizze i piecz ok. 30 minut.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012