Grzybobranie!
-
- łatwe
- do 60 min
MIELONE Z KURKAMI I TYMIANKIEM
Autor: dankar | Komentarzy: 0
1 cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Kurki oczyścić, posiekać na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i chwilę razem smażyć. Ostudzić. ½ pęczka natki posiekać i wymieszać z kurkami. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać...
-
- łatwe
- do 60 min
Ryż z kurkami i kurczakiem.
Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Ryż ugotować. • Kurki umyć, oczyścić i ewentualnie pokroić. • Kurczaka i cebulę pokroić w kostkę. • Do woreczka wsypać łyżkę mąki i wrzucić kawałki kurczaka. Delikatnie obracając, dokładnie wymieszać. Na jednej...
-
- łatwe
- do 60 min
Kurkowa frittata.
Autor: jadziam | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj oczyszczone, umyte i osuszone grzyby. Jeśli są duże, pokrój je. Smaż około 15 minut, mieszając. Przypraw do smaku. • Śmietanę roztrzep z jajkami, dopraw solą, pieprzem i...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
PIZZA Z KURKAMI I KIEŁBASĄ
Autor: jadziap64 | Komentarzy: 0
Przygotuj sos: jedną cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oliwy, dodaj pomidory i duś ok. 15 minut. Dopraw do smaku połowa ziół, sola oraz pieprzem. Kurki opłucz, osusz i chwilę przesmaż na maśle. Przygotuj ciasto:...
-
- łatwe
- do 60 min
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym.
Autor: plomien777 | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Makaron ugotować. • Kurki umyć, oczyścić i ewentualnie pokroić. • Cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. • Dodać kurki i chwilę dusić, po czym zalać bulionem i winem i dalej...
-
- łatwe
- do 60 min
Zupa ze świeżych grzybów
Autor: terenia | Komentarzy: 0
Grzyby starannie umyj pod bieżącą wodą, cienko pokrój a następnie zalej wodą i zagotuj. Odcedź, dodaj do wywaru i gotuj jeszcze ok.30 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru, gotuj aż będą miękkie. Dodaj zaprawkę ...
-
- łatwe
- do 60 min
Pasztet z kaszy gryczanej z grzybami
Autor: Starszaki | Komentarzy: 2
Kaszę gryczaną zalewamy ok. 3 szklankami wrzątku oraz szklanką bulionu warzywnego. Gotujemy aż stanie się miękka, a nawet rozgotowana. Studzimy. W oddzielnym rondlu na maśle dusimy drobno posiekaną cebulę i oczyszczone i posiekane...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Eskalopki w sosie kurkowym
Autor: michal_janusz | Komentarzy: 0
Umyć kurki. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na dużej patelni na łyżce masła. W tym czasie większe kurki pokroić, drobne zostawiając w całości i dodać do cebuli. Dusić na średnim ogniu kilka minut, a następnie dodać śmietanę, lekko...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Grzyby marynowane
Autor: bfk19543005 | Komentarzy: 0
Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli. Gotować aż grzyby będą miękkie. Czas gotowania grzybów: - maślaki,kurki,gąski,turki ok.10-15 min. - podgrzybki,borowiki ok.30 min. Grzyby wyjąć z...
-
- łatwe
- do 60 min
Pierogi zaparzane mlekiem z grzybami
Autor: ewael | Komentarzy: 0
Przygotować farsz. Grzyby oczyścić, umyć, drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista, dodać grzyby , smażyć jeszcze 7 minut na dość silnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje....