- łatwe
- do 60 min
- Dodał: zmodelewski
Składniki:
• 1 szklanka kurek
• 2 torebki ryżu
• 200g piersi z kurczaka
• 1/2 cebulki
• 2 łyżeczki masła
• 1 szklanka bulionu z kostki
• Pół szklanki śmietany
• sól, pieprz, chili
• natka pietruszki
• olej
• łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Przygotowanie: • Ryż ugotować. • Kurki umyć, oczyścić i ewentualnie pokroić. • Kurczaka i cebulę pokroić w kostkę. • Do woreczka wsypać łyżkę mąki i wrzucić kawałki kurczaka. Delikatnie obracając, dokładnie wymieszać. Na jednej patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. • Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżeczki masła i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. • Dodać kurki posolić, popieprzyć i chwilę dusić, po czym zalać bulionem i dalej dusić, aż kurki zmiękną. • Kilka kurek odłożyć i wymieszać z ryżem. Resztę zalać śmietaną i doprawić do smaku. • Dodać kurczaka, natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. • Wyłożyć na talerze, udekorować natką pietruszki i podawać.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.