Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 46

odwiedziny: 78      poprzedni | następny

» powrót

Pasztet z kaszy gryczanej z grzybami

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
szklanka bulionu warzywnego
2 cebule
250 g tofu (może być wędzone)
kilka grzybów leśnych np. maślaków (mogą być pieczarki)
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki sosu sojowego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
wrzątek

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną zalewamy ok. 3 szklankami wrzątku oraz szklanką bulionu warzywnego. Gotujemy aż stanie się miękka, a nawet rozgotowana. Studzimy. W oddzielnym rondlu na maśle dusimy drobno posiekaną cebulę i oczyszczone i posiekane grzyby. Studzimy. Do ostudzonej kaszy dodajemy rozgniecione lub drobno posiekane tofu oraz starty na drobnej tarce czosnek. Całość mieszamy i dodajemy przestudzone grzyby z cebulą. Doprawiamy masę sosem sojowym, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli jest mało słone dodajemy sól. Umiarkowanie, ponieważ sos sojowy jest dość słony. Masę przekładamy do prostokątnej formy - keksówki, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzch możemy wysypać odrobinę ziaren słonecznika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 min.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012