- łatwe
- do 60 min
- Dodał: Starszaki
Składniki:
szklanka bulionu warzywnego
2 cebule
250 g tofu (może być wędzone)
kilka grzybów leśnych np. maślaków (mogą być pieczarki)
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki sosu sojowego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
wrzątek
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną zalewamy ok. 3 szklankami wrzątku oraz szklanką bulionu warzywnego. Gotujemy aż stanie się miękka, a nawet rozgotowana. Studzimy. W oddzielnym rondlu na maśle dusimy drobno posiekaną cebulę i oczyszczone i posiekane grzyby. Studzimy. Do ostudzonej kaszy dodajemy rozgniecione lub drobno posiekane tofu oraz starty na drobnej tarce czosnek. Całość mieszamy i dodajemy przestudzone grzyby z cebulą. Doprawiamy masę sosem sojowym, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli jest mało słone dodajemy sól. Umiarkowanie, ponieważ sos sojowy jest dość słony. Masę przekładamy do prostokątnej formy - keksówki, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzch możemy wysypać odrobinę ziaren słonecznika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 min.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.